Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da işsizlik, Yunanistan borç krizi ve Rusya ile yaşanan gerilimin gölgesinde bile düşüş gösteriyor, güven yükseliyor. İmalat sanayi ve hizmet sektörü göstergeleri güçlenirken, bu yıl üretim artışı hızının korunması bekleniyor.

Almanya’nın yükselişi, zayıf ortaklarının bulunduğu para birimi birliği içinde bulunması ile birlikte görece güçlü bir ekonomi olmasından geliyor. Bu ortaklardan Yunanistan para birimi birliğinden ayrılabilir. Alman ihracatçılar, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) 1.1 trilyon euroluk teşvik programı (QE) sayesinde borçlanma maliyetlerinin ve euronun düşmesinden fayda sağlıyor.

Londra’daki RBC Capital Markets baş Avrupa stratejisti James Ashley, “Agresif mali konsolidasyona ihtiyaç yok. Mali bilanço tabloları güçlü” dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler ülkede işsizlik oranının rekor düşük seviyeler gerileyeceği ve enflasyonun sıfırın üzerine çıkacağı tahmininde bulunuyor. Söz konusu veriler bu hafta içinde açıklanacak. Ülke ekonomisinin bu yüzde 1.6 büyüme göstermesi bekleniyor.