Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bankalar, faiz oranlarında beklenmedik bir artırımının üstesinden gelmek için ihtiyaç duyulan daha katı sermaye kuralları konusunda uluslararası regülatörlerden baskı görüyor.

Basel Bankacılık Denetim Komitesi Başkanı Stefan Ingves verdiği bir röportajda, komitenin bankaların vadesi dolana kadar tutmayı planladığı varlıklar üzerinde faiz oranı riski alma standartlarını güncellemeyi değerlendirdiğini söyledi.

Ingves 27 Mart’ta Franfurt’ta, “Bankacılık defterindeki faiz oranı riski üzerinde çalışıyoruz. Şu an bunu değerlendiriyoruz ve bu alanda yakın zamanda bir şey sunmayı umuyoruz” dedi.

Küresel merkez bankaları, dünyanın Büyük Buhran’dan bu yana yaşadığı en kötü finansal kriz ile mücadele etmek amacıyla faiz oranlarını rekor düşük seviyelere ittiler. Avrupa Merkez Bankası (AMB), Danimarka ve İsviçre merkez bankaları, banka kredilerini canlandırmak ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek için faizleri sıfırın altına iten bankalar arasında yer alıyor.

Regülatörler, bazı bankaların para politikasının sıkılaşmasına ve faiz oranlarının artmaya başlamasına hazır olmadığı yönünde endişe ediyor.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Guvernörü Mark Carney 27 Mart’ta yaptığı açıklamalarda, “BOE’nin faiz oranlarındaki bir sonraki hamlesi artırım olabilir. Çünkü enflasyonu hedefe ulaştırmak için faizlerde sınırlı ve kademeli bir artırıma ihtiyacımız olacak” dedi.

Ingves, “Basel komitesinin bu konuyla ilgilenmesinin nedenlerinden biri dünyadaki faiz oranlarının genel seviyesi. Faizler yukarı çıkacak ve senkronize bir şekilde değil” dedi.