Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çukurova Grubu, ortakları Alfa Telekom'un hisselerini satın almak için İngiltere'de bulunan Tahkim Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

Turkcell'e yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Turkcell Holding AŞ'de kontrol sahibi şirket olan Çukurova Telekom Holdings'in (CTH) iki ortağından biri olan Çukurova (yüzde 51), yıllardır çeşitli sebeplerle davalık olduğu Alfa Telecom Turkey'nin (yüzde 49) ortaklık sözleşmesini ihlal ettiği iddiasıyla hisselerini kendisine devretmesi için Londra'da tahkim mahkemesine başvurdu.

Kaynaklar, Çukurova'nın, CTH şirketindeki Rus ortağının ortaklık anlaşmalarını ihlal edip, Telia Sonera -Çukurova ihtilafında, Telia Sonra ile dayanışmasını önemli bir temerrüt unsuru olarak gördüğünü kaydediyor.

Davanın, Alfa Telecom'un Çukurova hisselerini almak için geçen günlerde yaptığı 2,8 milyar dolarlık tekliften önce açıldığını ifade eden kaynaklar, Çukurova Grubu'nun iddialarında haklı bulunması durumunda, hissedarların aralarında daha önce yapmış oldukları anlaşmalardaki hukuka göre satın alma tutarının yaklaşık 2 milyar dolara yakın bir bedel olacağını aktarıyor.

Kaynaklar, Çukurova'nın finansman konusunda ise bir kamu bankası ile görüşmeler yaptığını belirterek, Tahkim Mahkemesi'nin ise hissedarlık anlaşması döneminde, anlaşmadan kaynaklanan bir itilaf olması durumunda sorunları çözmesi konusunda birlikte belirledikleri bir mahkeme olduğunu dile getiriyor.

Bu arada, Alfa Telecom, 17 Mart'ta Çukurova Telekom Holdings'in (CTH), Çukurova Grubu şirketlerindenÇukurova Finance International'a ait olan ve Ziraat Bankası'na ipotekli yüzde 13,76 oranındaki Turkcell İletişim hisselerini 2,8 milyar dolar bedelle satın almak için teklifte bulunmuştu.

- Çukurova hisselerini satmayı düşünmüyor

Kaynaklar, Çukurova'nın, Alfa'nın söz konusu hisseler için teklif etmiş olduğu tutar olan 2,8 milyar doların piyasa fiyatının üzerinde çok yüksek bir fiyat olmasına rağmen hisselerini satmayacağını bildiriyor.

Kaynaklar, Alfa'nın bu girişimiyle, aynı bedelden kendisinin satma hakkını kullanmaya çalışarak,Çukurova'nın Londra'daki tahkim kararıyla 2 milyar dolar yerine, 2,8 milyar dolardan Alfa hisselerini satın almasını sağlamaya çalıştığını ifade ediyor.

2010 yılından beri yapılamayan Turkcell Genel Kurul'u geçen hafta Turkcell'in ana hissedarlarının genel kurula temsilci gönderilmesinde anlaşmasının ardından yapılmış ve genel kurulda 2010 - 2014 yılları için brüt 3 milyar 925 milyon lira kar dağıtımının karara bağlandığı bildirilmişti.

Çukurova Grubu şirketlerinden Çukurova Finance International'a ait olan ve Ziraat Bankası'na ipotekli yüzde 13,76 oranındaki Turkcell İletişim hisselerinin piyasa değeri şu an itibarıyla yaklaşık 1,6 milyar dolar tutarında bulunuyor.

AA