Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:59'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, emtia üreticilerinin petrol fiyatları ile gerilemesi sonrası, üst üste 9. çeyreklik kazancını azalttı. Euro, Yunanistan ile krditörler arasında sürdürülen görüşmelerde fazla ilerlemele sağlanamadığına ilişkin işaretlerle birlikte zayıfladı.

Standard & Poor's 500 Endeksi, New York saati ile 12:26'da yüzde 0.5 geriledi. Endeks böylece yıllık kazancını yüzde 0.9'a indirdi. Stoxx Europe 600 Endeksi günü yüzde 0.6'lık düşüşle tamamladı. Euro dolar karşısında yüzde 0.9 değer kaybıyla 1.0737 oldu. Yunanistan tahvilleri geriledi. Şanghay hisseleri 7 yılın zirvesinden düştü. ABD gösterge petrolü yüzde 1.2 değer kaybı yaşadı.

ABD'de Conference Board'un açıkladığı Tüketici Güven Endeksi Şubat'taki 98.8'den Mart'ta 101.3'e yükseldi. Bloomberg anketine katılan 70 ekonomistin tahmin medyanı bir önceki ayın okuması olan 96.4'ün sabit kalacağı tahmininde bulunuyordu. Endeks son büyüme döneminde 96.9 ortalama yakalarken, Haziran 2009'da sona eren resesyon sırasında da 53.7 ortalamasını tutturmuştu. ABD'de bugün açıklanan bir diğer veri de 20 şehirdeki konut fiyatlarını gösteren S&P/Case Shiller oldu. Endeks Aralık'ta yıllık bazda yüzde 4.4 artışın ardından Ocak'ta yüzde 4.6 yükseldi. Fiyatlar ülke genelinde ise yüzde 4.5 artış gösterdi. Chicago bölgesindeki iş dünyasını takip eden ISM endeksi de Şubat ayındaki 45.8'den 46.3'e yükseldi.

Londra'da Canadian Imperial Bank of Commerce Döviz strateji müdürü Jeremy Stretch, "Genişlemeci bir AMB, siyasi riskle üst üste geliyor ve sonuç olarak, euroda son birkaç seansta genel bir yön değiştirme görüyoruz," dedi ve "Bir potansiyel nakit sıkışıklığı ufukta göründü şeklinde genel bir korku var" yorumunda bulundu.

Tokyo'da Bank of America Merryl Lynch döviz stratejisti Shusuke Yamada, "Piyasalar Yunanistan sorununa daha duyarlı hale geliyor," dedi ve "Buna ek olarak, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemesi,euro üzerinde aşağı baskısını sürdürüyor. Temel göstergeler euroda satış işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemesinin faiz artırımına doğru ilerleyen Fed ile ters yönde gidiyor olması ve Yunanistan sorunlarının döviz blokundaki risklere katkıda bulunması sonucu, 31 Aralık'tan bu yana yüzde 11'den fazla değer kaybetti. Euro yen karşısında Salı günü yüzde 0.9 düşerek 128.97 seviyesine indi ve Norveç kronu hariç 16 önemli para biriminin tümü karşısında zayıfladı.

(20:59'da güncellendi)