Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin’in ekonomiyi desteklemek için adım atacağı işaretleri ile 3 yıldan bu yana en büyük birinci çeyrek dönem yükselişini kaydetmeye hazırlanıyor.

China Resources Land Ltd. ve Longfor Properties Co., Çin’in emlak sektöründeki gerilemeyi engelleyici önlemler duyurmasının ardından Hong Kong’da en az yüzde 3.5 prim yaptı. Hong Kong’da işlem Çin hisseleri 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Endonezya hisleri yüzde 1 yükselirken, Filipin hisseleri rekor seviyeden kapanış yapmaya ilerliyor. Güney Kore vonu dolar karşısında, ülke merkez bankasının ek parasal genişleme sinyali vermesi ile yüzde 0.5 zayıfladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 yükselerek Hong Kong saati ile 13:08’de 973.59 puan oldu. Endeks, Asya ve Avrupa’daki merkez bankalarının teşvikleri artırması ile 2014’ün sonundan bu yana yüzde 1.8 artış gösterdi ve 2012’den bu yana en iyi ilk çeyrek dönem yükselişini kaydetmeye ilerliyor.

Çin Merkez Bankası (PBOC), Pazartesi günü ikinci konut satın-alımı için zorunlu olan ödeme miktarını düşürdü. Çin Maliye Bakanlığı konut sahiplerinin satış vergisinden muaf tutulacağını belirtti. Hükümet yetkilileri, konu fiyatlarındaki düşüşü engellemeye ve büyümeyi desteklemeye çabalıyor.

Tisco Financial Group Pcl yatırım stratejistlerinden Komsorn Prakobphol, “Yatırımcılar, Çin hükümetinin daha fazla önlem alacağı iddialarını yükselttiler. Bu durum yavaşlama riskini düşürürken, gelişmekte olan piyasalar destek buluyor” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.8 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 2.7 artış gösterirken, 16.7 kat değerleme kaydedildi.