Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 4G ihalesi ile ilgili yetkilendirme politikasının işletmecileri rekabete teşvik edecek şekilde hazırlandığını belirterek, "İhale şartnamesi nisan ayı içinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bitirilmiş olacak" dedi.

Bakan Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4G yetkilendirmesine ilişkin asgari değerler belirlenirken amacın, azami geliri elde etmek olmadığını ifade etti. Bakan Bilgin, asgari değer belirlerken Avrupa'da gerçekleşen ihale bedelleri, ülkedeki abone başına aylık gelir değeri, abone başına aylık ortalama görüşme süresi, mobil geniş bant penetrasyon oranları, toplam yatırım miktarı, işletmeci sayısı ve toplam mobil sektör geliri gibi faktörlerin göz önünde bulundurulduğunu anlattı.

Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın, 4G ile ilgili açıklamasının ardından, ihale edilecek frekans bantlarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen asgari değerlerin 18 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yetkilendirme sürecindeki en önemli adımlardan birinin atıldığını anımsatan Bilgin, ihale şartnamesinin nisan ayı içinde BTK tarafından hazırlanmış olacağını bildirdi.

İşletmecilere şimdiye kadar tahsis edilen bant genişliğinin iki katından daha fazla olacak frekanslar için belirlenen asgari değerin yaklaşık 2,3 milyar euro olduğunu ifade eden Bilgin, "Bu rakam, KDV ilavesiyle 2 milyar 714 milyon euro olacak. Söz konusu bedelde değişik büyüklüklerdeki 5 farklı frekans bandı için belirlenen asgari bedeller, 800 MHz'nin toplam değeri 1 milyar 119 milyon euro, 900 MHz'nin toplam değeri 297 milyon euro, 1800 MHz'nin toplam değeri 569 milyon avro, 2100 MHz'nin toplam değeri 107 milyon euro, 2600 MHz'nin toplam değeri 207 milyon euro olacak" diye konuştu.

4G ihalesinde 800 MHz'nin en önemli bant hüviyetinde olduğunu dile getiren Bilgin, bunun, özellikle nüfusun yoğun olmadığı kırsal alanlara 4G hizmetlerinin çok daha hızlı ve düşük maliyetlerle ulaştırılabilmesi adına çok gerekli bir nitelik taşıdığını vurguladı. Bilgin, ihale edilecek bantlara ilişkin frekans planının tüm işletmecilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlandığını söyledi.

- "4G'nin kırsal kesime gitmesini amaçlıyoruz"-

Bilgin, 2600 MHz bandında belirlenen bedelin 4G hizmetleri sunmak isteyen yeni işletmeci adaylarının (4. operatörün) sektöre girişini zorlaştırmayacak şekilde belirlendiğini kaydederek, "Bu yetkilendirme ve belirlenen asgari değerler ile işletmecilerin yatırım yapmasının engellenmemesini ve bu sayede 4G hizmetinin gelişmiş kentlerimizin yanı sıra kırsal kesime de kısa sürede gitmesini amaçlıyoruz."

Mobil elektronik haberleşme teknolojilerindeki gelişmelerin özellikle son bir kaç yıldan bu yana insanların birbirleriyle olan iletişim yöntemlerini önemli ölçüde değiştirdiğini belirten Bilgin, iletişim kanallarının farklılaştığını ve mobil teknolojilerin insanların vazgeçilmezleri arasında yer almaya başladığını ifade etti.

Kullanıcıların mobil hizmetlere olan talebinin her geçen gün arttığına dikkati çeken Bilgin, mobil şebekeler üzerinden vatandaşların daha hızlı internet erişimi sunulmasının zorunlu hale geldiğini kaydetti.

Tüm araştırmaların küresel mobil internet trafiğinin katlanarak arttığını gösterdiğini ifade eden Bilgin, şöyle konuştu:

"Küresel mobil veri trafiğinde 2013-2018 yılları arasında yıllık ortalama 13 kat artış olacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde ise mobil internet trafiği, 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 100'ü aşan bir oranda, 2009-2014 döneminde ise 40 kattan daha fazla bir oranda artış gösterdi. Görüldüğü üzere küresel mobil internet trafiğinin artışına yönelik tüm araştırmalar mobil internet trafiğinin katlanarak arttığını gösteriyor."

- "4G, veri hızını en az 10 kat artıracak"-

Söz konusu mobil veri talebinin karşılanabilmesi ve sunulan hizmetlerin daha nitelikli hale getirilebilmesi için dünyanın pek çok ülkesinde 4G hizmetlerinin sunumuna başlandığını dile getiren Bilgin, "4G, 3G ile ulaştığımız veri hızını en az 10 kat artıran, video izleme, veri indirme ve akıllı mobil uygulamaları kullanma gibi hizmetleri 3G'ye oranla çok daha kolay ve hızlı sunabilen, tamamen internet protokolü (IP) tabanlı, daha basit ve modüler şebeke yapısı nedeniyle işletmecilerin yatırım ve işletim maliyetlerini azaltan bir mobil elektronik haberleşme sistemidir" ifadelerini kullandı.

AA