Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde bu yılın mart ayında enflasyon, yıllık bazda yüzde 0,1 azalarak beklentiler seviyesinde gerçekleşti.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) öncü verilerine göre, 19 üyeli euro Bölgesi'nde mart ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 0,1 azaldı. Piyasalarda enflasyonun mart ayında yıllık yüzde 0,1 azalması bekleniyordu.

Euro Bölgesi enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında, hizmetler sektörü yüzde 1'le yıllık en yüksek artış kaydedilen sektör oldu. Enflasyon oranına en fazla etki eden diğer bileşenler ise sırasıyla yiyecek, alkol, tütün, enerji dışı sanayi malları ve enerji şeklinde sıralandı.

Bölgede Mart öncü çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 0,6 arttı.

Uzmanlar, Euro Bölgesi'nde uzun süredir gerçekleşen negatif enflasyon oranlarının tek para birliğinde deflasyon tehdidi oluşturmaya devam ettiğini belirtiyor.

- Enflasyon hedefin altında

Öte yandan, açıklanan enflasyon rakamları Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2 seviyesinin oldukça altında gerçekleşti.

AMB Başkanı Mario Draghi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde düzenlenen basın toplantısında devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart'tan itibaren başlayacaklarını açıklamıştı.

Bu tarihte başlayan söz konusu program kapsamında banka, euro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlama ve talebi canlandırmayı hedefliyor.

AA