Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'nin vasat büyüme" dönemine sürüklendiğini savunarak, "Vasat büyüme döneminden çıkmak için yeni bir büyüme hikayesine ihtiyacımız var. Bu yeni hikaye, ülkemizde bir zihniyet değişimini gerektirmektedir" ifadelerini kullandı.

Özdebir, yaptığı yazılı açıklamada, 2014 yılına ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Uzun bir süredir, ülkede yatırım şevkinin kırıldığı, "sanayicinin önünü göremediği, ekonomide motivasyonu artıracak, yatırım ve üretim ortamını iyileştirecek tedbirler alınmazsa Türkiye'nin vasat büyüme dönemine sürükleneceği" uyarısını yaptıklarını kaydeden Özdebir, büyüme rakamlarının, bu uyarılarının ne kadar haklı olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Zayıf iç ve dış talebin etkisiyle sanayicinin yatırımlarını azalttığını belirten Özdebir, azalan yatırımların, gelecekteki büyüme hızlarını da aşağı çekeceğini vurguladı.

Bütün göstergelerin, bu yılın ilk çeyreğinde durumun daha da kötü olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Özdebir, "Ekonomik güven endeksi sert bir biçimde düşmüştür. Bu gidişle bu yılın ilk çeyreğinde pozitif bir büyüme görürsek buna bile sevinecek hale geldik. Üzerinde düşünülmesi gereken husus budur" değerlendirmesinde bulundu.

- "Zihniyet değişimi gerekiyor"

Net ihracatın büyümeye katkısına sevinemediklerini kaydeden Özdebir, ihracatta ciddi bir artış olmadığını, dünya ve Türkiye'nin bulunduğu bölgedeki konjonktür nedeniyle yakın gelecekte de ciddi bir artış olmayacağını öne sürdü. Özdebir, net ihracatın pozitif katkısının nedeni olarak, düşük büyüme ve zayıf iç talep yüzünden düşen ithalatı gösterdi.

Özdebir, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Vasat büyüme döneminden çıkmak için yeni bir büyüme hikayesine ihtiyacımız var. Bu yeni hikaye, ülkemizde bir zihniyet değişimini gerektirmektedir. Şirketleri, girişimciyi, üretimi ve yatırımı her şeyin merkezine koyan bir zihniyet siyasete, ekonomiye ve bürokrasiye hakim olmazsa, bu vasat büyüme kıskacından kurtulamayız. Verimliliği artırmak, yüksek katma değerli ürünlere yönelmek ve şirketlerimizi büyük ve karlı hale getirmek zorundayız. Aksi halde, avare kasnak gibi enerjimizi tüketir, yüksek büyüme ve refah artışını hayal etmekle kalırız."

AA