Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2014 yılı genelindeki yüzde 2,9'luk büyümenin 1,8 puanının, net ihracattan kaynaklandığını belirterek, "Dolayısıyla bu sene net ihracatımız büyümemizin motor gücü oldu" ifadesini kullandı.

Zeybekci, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2014 yılı son çeyreğinde yüzde 2,6, yıl genelinde de yüzde 2,9 büyüme kaydettiğini hatırlattı.

Geçen yılın hem dünya için hem de Türkiye için zorlu bir yıl olduğunu belirten Zeybekci, "Avrupa ekonomisi için krizin etkilerini üzerinden tam olarak atamadığı, deflasyona girdiği bir yıl olurken, Japonya'nın resesyona girdiği, Çin, Brezilya, Rusya gibi gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarının düştüğü, Türkiye'nin ise çevre ülkelerinde, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan krizin ve en önemli dış ticaret ortaklarımızdan olan Irak'ta ve Libya'da iç karışıklıkların patlak verdiği bir yıl oldu" görüşüne yer verdi.

Petrol fiyatlarının da 2014'ün ikinci yarısından itibaren yüzde 50 düşmesiyle Türkiye'nin dış ticaretinde önemli yeri olan petrol ihracatçısı ülkelerin dış taleplerinde de gerileme yaşandığına işaret eden Zeybekci, paritedeki gerilemenin yine ikinci yarıda ve özellikle son çeyrekte dış ticareti negatif etkilediğini, bunun da net ihracatın büyümeye katkısını son çeyrekte aşağı çektiğini bildirdi.

Dünyada ve Türkiye'nin çevresinde bu olaylar yaşanırken, Türkiye'de de yağışların azlığı sebebiyle tarımsal üretimde düşüş yaşanmasının büyümeyi olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Nitekim sektörler itibariyle baktığımızda da 2014'te tek küçülme gösteren sektörümüz tarım oldu. Fakat tüm bu olumsuz atmosfere rağmen, Türkiye ekonomisi 2014'ün son çeyreğinde küresel krizin ardından kesintisiz olarak 21 çeyrektir yüzde 5,5 ortalama büyümeye devam etmiştir. Diğer taraftan, Türkiye 2014 yılında yüzde 2,9'luk büyüme oranıyla AB ortalamasından ve Avro bölgesinden daha hızlı büyüdü . (Türkiye'den hızlı büyüyenler: İrlanda yüzde 4,8, Macaristan yüzde 3,6, Polonya yüzde 3,3 ve Malta ) 28 üyeli Avrupa Birliği yüzde 1,3 büyürken, Avro Bölgesi yüzde 0,9 büyümüştür. OECD büyüme ortalaması 1,8, G7 ülkeleri büyüme ortalaması yüzde 1,7 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye, AB haricinde Avustralya, Kanada, ABD, Meksika, Norveç, İsviçre, Güney Afrika, Brezilya, Rusya ve Japonya'yı büyümede geride bırakmıştır."

- ''Daha fazla üretim ve ihracat ile büyümek zorundayız-

Türkiye'nin bu zorlu şartlar altında birçok ülkeyi büyümede geride bırakarak başarı örneği sergilemeye devam ettiğini belirten Zeybekci, "2014 yılı bizim için net ihracatla büyüdüğümüz bir yıl oldu. Yıl genelindeki yüzde 2,9'luk büyümemizin 1,8 puanı net ihracattan kaynaklandı. Dolayısıyla bu sene net ihracatımız büyümemizin motor gücü oldu. Amacımız bu gücün artarak devam etmesi'' görüşüne yer verdi.

Türkiye'nin daha fazla üretim ve daha fazla ihracat ile büyümek zorunda olduğunu vurgulayan Zeybekci, 2015'in Türkiye'nin daha fazla büyümesi gereken bir yıl olacağına inandıklarını ifade etti. Zeybekci, "Gerek tarım üretimi, gerek dış talep, gerekse pariteden kaynaklı sebeplerle dilediğimiz seviyelerde gerçekleşmeme ihtimali karşısında tüketimi kışkırtmadan üretime dönük sanayi ile bir büyüme yakalamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

-"2015'te yüzde 4 cari açık görebiliriz"-

Türkiye'nin 2014 cari açığının milli gelire oranının da yüzde 5,7'ye gerilediğine dikkati çeken Zeybekci, ancak bu açığın yabancı kaynaklarla finanse edilmesi gereken kısmının milli gelirin yüzde 4,6'sı olduğunu bildirdi. Aradaki yüzde 1,1'lik farkın, TL cinsinden verilen cari açık ve ithalattaki gözetim uygulamalarının ithalat faturasını artırıcı etkisi bulunduğunu kaydeden. Zeybekci, "Diğer bir ifadeyle, bu iki faktörün cari açığımızın yurtdışı kaynaklarla karşılanması gereken miktarı 8,8 milyar dolar daha düşürdüğünü söyleyebiliriz. 2015'te yüzde 4 düzeyinde bir cari açık görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

AA