Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’nın büyük imalatçıları bu çeyrek dönemde iş koşullarının zayıfladığını düşünüyor ve dünyanın üçüncü en büyük ekonomisindeki şirketlerin çoğunluğu önümüzdeki yılda yatırımları düşürmeyi planlıyor.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Tankan büyük imalatçılar endeksi Mart ayında beklentilerin altında geldi, önceki çeyrek döneme göre 12 seviyesinde değişiklik göstermedi. Endeksin Haziran ayında 10 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Şirketler sermaye harcamalarını Mart 2016 itibarıyla sona erecek mali yılda yüzde 1.2 azaltmayı planlıyor.

Söz konusu durum, Başbakan Shinzo Abe’nin ülke ekonomisinin geçtiğimiz yılki resesyondan canlandırmada güçlük çektiğine işaret ediyor. Merkez bankası, toparlanmayı desteklemek için rekor seviyede parasal genişlemeye giderek yenin zayıflamasına neden oldu ve şirket karlarının rekor seviyeye ulaşmasını sağladı. Şirketler likidite stoku yaparken, Abe yatırımları ve maaşları artırmaları gerektiğini belirtiyor.

Nomura Holdings Inc. ekonomistlerinden Masaki Kuwahara, “İhracat, üretim ve tüketici harcamaları gibi son aylardaki göstergeler zayıflık gösterdi. Tankan ise ekonomik toparlanma hızının düşük olduğu sinyallerine bir yenisini eklemiş oldu” dedi.