Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore’de enflasyon Temmuz 1999’dan bu yana en yavaş hıza gerileme göstererek, fiyatların yurtiçinde kırılgan talep ve yurtdışından ucuz petrol ile düşebileceği endişelerini artırdı.

Kore İstatistik Kurumu’nun Çarşamba günü yaptığı açıklamalar göre tüketici fiyatları Mart ayında bir yıl önceye göre yüzde 0.4 yükseldi. Tüketici fiyatlarındaki yükseliş, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri ile paralel gerçekleşti. Petrol ve tarımsal ürünleri hariç tutan çekirdek fiyatlar yüzde 2.1 artış gösterdi.

Maliye Bakanı Choi Kyung Hwan deflasyon riskinden endişeli olduğunu belirtirken, ülke merkez bankası Guvernörü Lee Ju Yeol düşen fiyatlarla ilgili endişelerini “aşırı” olarak tanımladı. Güney Kore Merkez Bankası yavaşlayan enflasyon ve büyüme karşısında geçtiğimiz ay, dünya genelinde bu yıl para politikasında gevşemeye giden iki düzineden fazla merkez bankasına katıldı.

Seul’daki SG Securities Co. ekonomistlerinden Oh Suk Tae, “Deflasyonda değiliz. Ancak insanların bununla ilgili endişeli olması gereken bir safhadayız. Merkez bankası kesinlikle endişelenmeli” dedi.

Ülke merkez bankası 12 Mart’ta aldığı karar ile gösterge faiz oranını yüzde 1.75 ile rekor düşük seviyeye indirdi.