Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:59'da güncellendi)

ABD hisse senetleri ve dolar, istihdam ve imalat verilerinin beklentinin altında kalması ile gerilerken, Hazine tahvilleri yükseldi. Petrol, ABD'de stokların düşüşünün ardından değer kazandı.

Standard & Poor's 500 Endeksi, New York saati ile 12:12'de yüzde 0.6 yükseldi. 10 yıllık ABD tahvil faizi 6 baz puan düşerek yüzde 1.86 oldu. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Batı Teksas türü ham petrol yüzde 4.1 gerileyerek varil başına 49.54 dolar oldu.

ABD'de imalat sanayi Mayıs 2013'ten bu yana en yavaş genişlemesini gerçekleştirdi ve ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdahmı Mart ayında, 189,000 ile Şubat ayının altında bir yükseliş gösterdi. Ekonomistler artışın 225,000 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyordu. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin 245,000 artması bekleniyor. Fed, 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımının, verilerin ekonomide iyileşme olduğunu ve enflasyonun hedef seviyesine döndüğünü göstermesine bağlı olduğunu kaydetti.

Küresel hisse senetlerinin toplam değeri geçen çeyrekte, Fed'in faiz görünümünü düşürmesi ve Avrupa'dan Asya'ya, merkez bankalarının teşvikleri artırması ile birlikte, rekor seviyeye ulaştı. Euro Bölgesi'nde imalat sanayi geçen ay, İtalya ve İspanya'daki büyüme ve Almanya'nın güçlü performansının yardımıyla beklenenden daha hızlı genişledi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisseleri, Çin'de imalat sanayi göstergesinin beklenmedik bir şekilde yükselmesinin ardından değer kazandı.

Philadelphia'da PNC Bank NA şef yatırım yetkilisi Jim Dunigan, "Halen ekonominin biraz yavaşladığı görüşüne sahibiz," dedi ve "Buradan sıçrama yaptığımızı işaret edecek bazı verileri arıyoruz ve bugünkü ADP verisi beklentilerin biraz altındaydı. İstihdam verilerinin gelmesini bekleyeceğiz. Şirket karlarının başlaması ile birlikte, bilinmeyen bir bölgedeyiz" yorumunda bulundu.

New York'ta ED&F Man Capital Markets sabit getirili menkul kıymetler ve kredi müdürü Thomas di Galoma, "Herşey düşük faizi işaret ediyor," dedi.

ABN Amro Bank NV'nin varlık yönetimi birimi şef yatırım yetkilisi Didier Duret, "Avrupa'daki veriler bizi şaşırtmaya devam ediyor ve piyasaları bu noktadan yükseltecek faktör daha güçlü büyüme olacak," dedi ve "Ekonomik tablo, Avrupa Merkez Bankası, düşük euro ve düşük petrol fiyatları gibi, ilk çeyrekteki olumlu şokların topalrnamyı etkilemeye başlaması ile birlikte, daha iyi hale gelecek" şeklindeeb görüş bildirdi.

(20:59'da güncellendi)