Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

Altın, ABD'de özel sektör istihdam verisinin Mart ayında önceki aya göre daha yavaş artmasının Fed'in faizleri yakın bir zamanda yükseltmeyeceği beklentilerini güçlendirmesinin ardından, bir haftayı aşkın sürenin en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Roseland, New Jersey'de ADP Araştırma Enstitüsü'nün açıkladığı özel sektör istihdam verisi, Mart ayında 189,000 ile Ocak 2014'ten bu yana en düşük artışını gerçekleştirdi ve bu artış, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin emdyan tahmini olan 225,000'lik artışın altında kaldı.

Altın, ABD'de hızlanan ekonomik büyümenin Fed'i faizleri artırmaya yönelteceği endişesi ile birlikte, üç çeyrek üst üste değer kaybetti. Yüksek faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının çekiciliğini azaltıyor. ABD'de Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günü açıklayacağı Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin yaklaşık çeyrek milyon artış göstermesi bekleniyor.

Toronto'da TD Securities kıdemli emtia stratejisti Mike Dragosits, "Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verisi için şimdi negatif eğilim meydana geliyor," dedi ve "Özellikle enerji sektöründe büyük çaplı bir istihdam kısıntısı vardı ve bu durum, istihdama yansımaya başlayacak. Bu nedenle, altında şimdilerde bir çıkış var" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8 yükselerek, New York saati ile 08:47'de ons başına 1,192.20 doalra ulaştı. Bu seviyede bir kapanış, 20 Mart'tan bu yana en hızlı yükselişi işaret ediyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faizler konusundaki karar için 29 Nisan'da Washington'da bir araya gelecek. Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, Salı günü yaptığı açıklamada, haziran ayında faiz artırımı için güçlü bir durum olabileceğini söyledi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, MArt ayında tarım dışı istihdamın 245,000 artması bekleniyor. Bu veri Şubat ayında 295,000 artmıştı.

Mayıs vadeli gümüş kontratları yüzde 0.4 tırmanarak ons başına 16.66 dolara çıktı.

(17:15'te güncellendi)