Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar, Çin hükümetinin açıkladığı imalat sanayi verisinin beklenmedik şekilde genişleme göstermesi ile yükselişi 3. güne taşıyor. Von gelişmekte olan ülke para birimlerindeki yükselişlere öncülük etti.

Hong Kong'da işlem gören Çin hisseleri ralli yaparak 3 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Bank of China Ltd., Çin'in banka mevduatları için bir sigorta sistemini devreye sokacağı açıklamasının ardından Hong Kong’daki finans şirketlerinde yükselişleri hızlandırdı. Von dolar karşısında, Güney Kore’nin ticaret fazlasının rekor seviyeye yükselmesinin ardından yüzde 0.7 değerlendi. Endonezya hisseleri rekor yüksek seviyeden geriledi. Tayvan hisseleri, iki günlük yükselişi sonlandırdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 artış göstererek Hong Kong saatiyle 12:04’te 976.46 puana geldi ve 2012'den bu yana en iyi ilk çeyrek rallisini genişletti. Çin’in imalat sanayi göstergesi Mart ayında toparlanma göstererek teşvik çabalarının dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde fabrikaları desteklemeye başladığına işaret etti.

Hong Kong'taki Samsung Asset Management para yöneticilerinden Alan Richardson “Çin’in imalat PMI'ı beklentilerin üzerinde geldi. Ekonominin sürdürülebilir bir şekilde toparlanma gösterdiğini söyleyebilmek için 50’nin üzerinde yükseliş görülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Gelişen piyasalar endeksi bu yıl yüzde 2.1 yükselerek, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.9 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 1.8 yükselirken, 16.6 kat değerleme kaydedildi.