Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi’nin imalat sanayi göstergesi geçtiğimiz ay ilk tahmin edilenden daha hızlı bir genişleme gösterdi. Söz konusu yükselişte İspanya ve İtalya’daki büyüme ve bölgenin en büyük ekonomisi Almanya’nın güçlü performansı etkili oldu.

Markit Economics’in yaptığı açıklamaya göre Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Şubat ayındaki 51 seviyesinden 52.2 seviyesine yükseldi. Söz konusu seviye 10 ayın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi ve 51.9 seviyesindeki öncü veriyi aştı. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

19 üyeli bölgedeki ekonomik ivme, Franfurt merkezli Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) büyümeyi ve enflasyonu canlandırmak için tahvil alımı yapması ile hız kazanıyor. Zayıflayan euro ihracatçıları destekliyor. Markit’in raporu öte yandan bölge içinde farklılıklara da vurgu yaptı. Almanya bir yıla yakın bir sürenin en hızlı büyümesini kaydederken, Fransa, Yunanistan ve Avusturya’da imalat sanayi daralma gösterdi.

Londra’daki Markit baş ekonomisti Chris Williamson, “Euro Bölgesi ekonomisi geçtiğimiz yılki yavaşlamanın ardından canlanıyor. Toparlanma yeni yeşeriyor ve genel anlamda genişleme oranı ılımlı seyri sürdürüyor”

Almanya’da imalat sanayi endeksi Şubat ayındaki 51.1 seviyesinden Mart ayında 52.8’e yükseldi. İtalya’nınki 52.1’lik tahmin medyanını aşarak 53.3’e yükseldi. Bir önceki ay 51.9 seviyesindeydi. Fransa’nın göstergesi 47.6’dan 48.8’e yükseldi. İspanya’nın endeksi 54.3, İrlanda’nınki 56.8 seviyesinde.