Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran ve dünya güçleri hali hazırda bitiş süresini aşmış olan müzakerelerin ne kadar daha uzatılacağını değerlendiriyor. İran’ın nükleer programı ile ilgili 12 yıldır süren anlaşmazlığı sonlandırmak adına henüz bir anlaşmaya varılamadı.

Müzakereler İsviçre’nin Lausanne şehrinde gerçekleştiriyor ve halen devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf’in Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre Bakan John Kerry en az Perşembe sabahına kadar şehirde kalacak. Kerry’nin İranlı meslektaşı Mohammad Javad Zarif, “Müzakerede bulunan tüm ortaklarımız tekrar edilemeyebilecek olan bu fırsatı yakalamalı” çağrısında bulundu.

Çarşamba erken saatlerde görüşmeleri terk eden Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, görüşmelere tekrar katılmak için İsviçre'nin Lausanne kentine gitti. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İran ile P5+1 ülkeleri arasında İsviçre'de sürdürülen nükleer müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini belirterek, "Toplantıların verimli olması halinde, görüşmelerin birdenbire sonlandırılması doğru olmaz" dedi.

Diplomatların hedefi, İran’ın uluslararası tecridini hafifletecek ve nükleer amaçları ile ilgili gerilimleri azaltacak bir anlaşma sağlanması.