Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cuma günü (yarın) ABD için her ne kadar Hayırlı Cuma tatili olsa da aylık istihdam verisinin açıklanmasının ardından ABD tahvillerinin sert düşüşler göstermesi ile uğursuz sayılan 13. Cuma haline gelebilir.

Şubat ve Mart ayları dikkate alındığında ABD Hazine tahvili piyasası için bu ayın en tehlikeli günü aylık istihdam verisinin açıklanacağı Cuma günü olacak.  

10 yıl vadeli ABD gösterge tahvil faizi 6 Şubat’ta 14 baz puan, 6 Mart’ta 13 baz puan yükselmişti. Tahvil faizlerinin fiyatlara göre ters yönde hareket etmesi ile birlikte bu tarihler dünyanın en büyük tahvil piyasasında geçtiğimiz 8 hafta boyunca yaşanan en sert düşüşleri yansıtıyor.

Tokyo’daki SMBC Nikko Securities Inc.’ ekonomistlerinden Hiroki Shimazu, “Kısaltılmış Hayırlı Cuma seansında başka bir satış dalgasının görülmesi olasılığı var. Enflasyonun barometresi olan ücretler anahtar olacak” dedi.

Shimazu, “İşgücü piyasasında sıkılaşma işaretleri bulunuyor. Ücretlerde görülecek bir artış Hazine tahvil faizlerinde bir yükselişi tetikleyebilir” dedi.

10 yıl vadeli ABD gösterge tahvil faizi 1 baz puan veya yüzde 0.01 yükselerek Londra saati ile 06:25’te yüzde 1.87 seviyesine geldi. Şubat 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 1/8 veya 1,000 dolar nominal değerde 1.25 dolar gerileyerek 101 5/32 seviyesine geldi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler Mart ayında ABD’li işverenlerin 245,000 istihdam sağladığı tahmininde bulunuyor. Aynı ankete göre ücretler yüzde 0.2 artış gösterecek. Ücretler Şubat’ta yüzde 0.1, Ocak’ta yüzde 0.5 artış göstermişti