Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, ABD fabrika siparişleri verisinin açıklanması öncesinde yükselişini 2. güne taşıyor. Nikeldeki yükselişte ayrıca dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin’in imalat sanayi verisinin beklentilerin üzerinde genişleme göstermesi etkili oldu.

Nikel, Çarşamba günü yüzde 2.5 yükselmesinin ardından yüzde 2.7 kadar artış gösterdi ve 20 Mart’tan bu yana en büyük iki günlük yükselişi kaydetmeye ilerliyor. ABD’de fabrika siparişleri Ocak ayında yüzde 0.2 gerilemesinin ardından Bloomberg’in anketine göre Şubat ayında yüzde 0.4 düşüş gösterecek. Çarşamba günü açıklanan verilere göre Çin’in resmi Satın Alma Yöneticileri Endeksi Şubat ayındaki 49.9 seviyesinden Mart ayında 50.1’e yükseldi. Verinin açıklanması öncesinde ankete katılan analistlerin beklentilerini aşan veri genişlemeye işaret etti.

Sydney’de bulunan CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “İmalat sektöründe fabrika siparişleri, açıkça baz metal talebinin önemli bir bileşeni ve bu açıdan etkili olacaktır” dedi.

3 ay vadeli nikel kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 2.3 yükselerek Hong Kong saati ile 14.36’da ton başına 13.000 dolara geldi ve 2. haftalık kaybını azalttı. Şanghay’da Temmuz vadeli nikel kontratı, yüzde 4.1 yükselerek ton başına 96,330 yuandan (15.545 dolar) alıcı buldu.

Bakır Londra’da yüzde 0.4 arttı ve ton başına 6.055 dolar (pound başına 2.75 dolar) oldu. Mayıs vadeli bakır kontratı New York’ta fiyatı yüzde 0.4 yükselerek pound başına 2.758 dolara erişirken, Haziran vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 0.6 arttı ve ton başına 43.530 yuandan işlem gördü.

LME’de alüminyum, çinko, kurşun ve kalay yükseldi. Cuma günü, ABD ve İngiltere’de Comex ve LME borsaları tatil sebebiyle kapalı olacak.