Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan merakla beklenen reform listesini Euro Bölgesi maliye bakanlarına gönderdi. 26 sayfalık listede Yunanistan planladığı önlemler sonucu bu yıl 6 milyar euro gelir yaratılması bekleniyor. Reform listesi ilk aşamada euro bölgesi maliye bakanlarını memnun etmedi.

Reform planının önemli noktalarından birini ise yurtdışına kaçan sermayeye yönelik oldu. Reform planının manşetinde offshore bankalara transfer denetimlerinin sıkılaştırması yer alıyor. Bu sıkılaştırma sonucu yunan hükümeti minimum 725 milyon euro, maksimum 875 milyon euroluk vergi geliri bekliyor.

En çok vergi geliri beklenen ikinci kalem ise yeni kdv önlemleri oldu. Yunan hükümeti vergi iadesi teşviği ile 600 milyon euroya kadar gelir beklediğini açıkladı. Vergi borçlarının taksitlendirilmesi ve kayıtdışı petrol, tütün ve alkol ticaretinin önlenmesinden de toplam 800 milyon euro gelir yaratılması planlanıyor.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının bir sonraki toplantısı 24 Nisan'da Letonya'nın başkenti Riga'da yapılacak. Ancak bakanların şimdiden reform listesini tartışmaya başladığı belirtiliyor. Financıal Times'ın haberine göre Euro Bölgesi maliye bakanları listeyi yetersiz buldu. 

Yunanistan'ın IMF'e 9 Nisan'da ödemesi gereken 450 milyon euro borç bulunuyor. Yunan hükümeti bu borcu ödemede sıkıntı yaşamayacaklarını iddia ediyor.