Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:23'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, Merkez Bankası Fed yetkililerinin ekonomik verilerin Haziran'da faiz artışı için yeterince güçlü olup olmadığı konusunda ikiye ayrıldığını gösteren tutanakların ardından, yükselirken, ABD Hazine tahvilleri kayıpları azalttı.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 14:20'de yüzde 0.4 yükseldi. Bloomberg Spot Dolar Endeksi kaybı silmesinin ardından yüzde 0.1 aşağı indi. 10 yıllık ABD tahvil faizi ise 1 baz puan yükselerek yüzde 1.90 oldu. Petrol yüzde 5.4 geriledi.

Tutanaklarda yetkililerin dolar ve petrolü gerekçe göstererek 2015'te olsa da daha geç faiz artışı istedikleri görüldü. Bugün açıklanan 17-18 Mart FOMC kayıtlarında "Birçok katılımcı ekonomik veri ve görünümün Haziran'da normalleşmeye başlanılmasını izin vereceğini düşünüyor" denildi. Ancak bu toplantı tüm beklentilerin altında kalan Mart ayı istihdam verisinin öncesinde yapılmıştı.

Diğer yetkililer ise enerji fiyatlarındaki düşüş ve doların yükselişinin enflasyonu azaltacağını ve bu yüzden faiz artışının yılın sonraki bir zamanına ertelenmesi gerektiğini ifade etti. İki katılımcı ise ekonominin 2016'ya kadar sıkılaşmaya hazır olmayacağı yönündeki görüşlerini dile getirdi. FOMC 10 üyeden oluşuyor.

Fed o toplantıda faiz artışı konusunda sabırlı olacağı taahhüdünü sözlü yönlendirmeden kaldırsa da, yıl sonu faiz oranı beklentilerini ciddi şekilde düşürülmesi sıkılaşmanın ertelenebileceği veya daha küçük artışlarla yapılacağı şeklinde yorumlanmıştı.

(21:23'de güncellendi)