Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, teknoloji hisselerindeki ralli ile birlikte değer kazanırken, gelişen piyasa hisse senetleri, Çin ihracatındaki sürpriz düşüşün teşviklerin artırılacağı beklentisini güçlendirmesinin ardından son 10 yılın en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, New York saati ile 10:25'te yüzde 0.8 yukarıda seyrediyordu ve yükselişini 11'nci güne taşıdı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.3 yükselirken, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.5'lik yükselişle birlikte 5,000 seviyesini aştı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 tırmanırken, zayıf Çin ihracat rakamı emtia üreten ülkelerin para birimlerini zayıflattı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, tahvillerin kayıplarını geri alması ile birlikte, fazla değişmeyerek yüzde 1.94 seviyesinde kaldı. Petrol geçen haftaki yükselişini genişletti.

Ekonomistler, Çin'de bu hafta açıklanacak olan verinin küresel resesyondan bu yana en yavaş büyümeyi işaret etmesini beklerken, ABD'de Salı günü açıklanacak olan perakende satışlar verisinin son bir yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirmesi öngörülüyor. Ekonomik veriler, dümyanın en büyük iki ekonomisi arazsındaki ayrışmayı işaret ederken, Çin medyası yavaşlayan büyüme karşısında teşviklerin artırılması çağrısında bulunuyor. JPMorgan Chase & Co., Johnson & Johnson ve Intel Corp. bu hafta kar açıklayacak S&P 500 şirketleri arasında yer alıyor.

Londra'da KCG Europe Ltd. işleler idari direktörü Ioan Smith, "Bugünkü Çin verileri, ilave teşvik beklentilerini güçlendirdi," dedi ve "Piyasa çok güçlü bir çıkışın ardından kararsız ve şimdi piyasayı daha da yukarı itebilecek bariz bir katalizör yok" yorumunda bulundu.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. dinamik varlık tahsisi müdürü Nader Naeimi, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Geçen haftaki seyir muhtemelen devam edecek ve Çin H hisselerinin diğerlerine göre daha iyi performansı sürrmeli," dedi ve "Avrupa hisse senetleri güçlü seyrini sürdürecek, zira Avrupa'da ekonominin temel göstergelerinde gerçek iyileşmeler görüyoruz. Bu çeyrekte Avrupa'dan Asya'ya ve gelişen piyasalara doğru bir rotasyon şaşırtıcı olmaz" şeklinde görüş bildirdi.

(17:30'da güncellendi)