Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(18:30'da güncellendi)

Dolar/TL günün önemli bir bölümünde 2,68 seviyelerinde seyretmesinin ardından, ABD verisi sonrası kayıplarının önemli bir bölümünü silerek 2,70'e yaklaştı. Kur TSİ 18:30'da 2,6920 oldu.

ABD'de gıda ve akaryakıt hariç enflasyon Mart'ta yüzde 0.2 artış göstererek, fiyatların toparlandığına işaret etti. ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı veriye göre, çekirdek TÜFE'de görülen artış; kira, sağlık, giyim ve 2. el araba fiyatlarında geniş çaplı bir yükselişi ortaya koydu. Bu artış Bloomberg anketindeki tahmin medyanı ile aynı düzeyde gerçekleşti. Gıda ve enerjinin de dahil olduğu endeks de yüzde 0.2 arttı.

Euro/Dolar paritesi, dünkü kapanışa göre yüzde 0.46 yükseliş göstererek, öğleden sonra, 1,0779 seviyesine geldi.

Dolar/TL kuru Perşembe günü öğle saatlerinde 2.7150 seviyesine kadar yükseliş gösterdi. Ancak bu seviyede tutunamayarak dalgalı şekilde gerileme kaydetti ve 2.6716’ya düştü. Kur 2.67 civarında destek bularak 2.68’e kadar yükseldi. Kur Perşembe gününü 2.68 civarında tamamladı.

Perşembe günü 97,280’e kadar gerileyen dolar endeksi, 98,750 seviyesine kadar yükseliş gösterdi. Dolar endeksi, bugün 97,575 seviyesinde ve 97,500’ün üzerinde tutunmaya çalıştı. Kurdaki düşüşten destek bulan endeks, 83,000'e yaklaştıktan sonra yeniden gevşeyerek önceki kapanış seviyelerine yaklaştı.

Dolar önemli para birimlerinin tümü karşısında, bu hafta açıklanan ABD ekonomik verilerinin beklentilerin altında kalması ile geriliyor. ABD’de konut, imalat sanayi, perakende satışlar verileri tahminlerin altında kaldı. ABD'de dün haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin üzerinde 294 bin kişi artış kaydettiği görülürken, yeni başlayan konut inşaatları beklentilerin oldukça altında kalarak aylık bazda yüzde 2 yükseldi.

Dolar endeksinin seyri ve ABD'de açıklanan makro ekonomik veriler gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Geçen ay 12 yılın zirvesi olan 100,39 düzeyini test eden dolar endeksi, bu hafta içinde 100 sınırına kadar yükselmesinin ardından dün 98'in altında kapandı ve tüm gelişen ülke para birimlerine destek verdi.

A Bank Ekonomisti Serdar Şenol dolar/TL kurundaki hareket ile ilgili, “Türk Lirası’ndaki negatif ayrışmanın yeterince fiyatlandığını düşünüyorum. 2.72, 2.73 seviyeleri hafif aşırı idi. Şu an da biraz normalleştik. Sürecin 2.65’lere doğru devam etmesi mümkün olabilir. Çünkü Perşembe günü Fed yetkililerinden gelen açıklamalar faiz artırımı ile ilgili Haziran rahatlığını artırdı. Dolayısıyla tüm gelişmekte olan ülkelerle birlikte TL’nin biraz daha rahatlaması mümkün görünüyor. Ancak bizim burada negatif ayrışmanın önüne geçmek için seçim sürecini atlatmamız daha rahat bir alan oluşturacaktır. Piyasalar negatif ayrışmadan toparlamaya başladığında seçim hikayesi ortadan kalkana kadar ciddi bir pozitif ayrışmanın çok güçlü olmayacağını düşünüyorum. İlk çeyrekte kurun yansımaların bilançolar üzerinde göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

(18:30'da güncellendi)

BloombergHT.com Editörü

Güneş Doğan

gdogan@bloomberght.com