Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Yunanistan’ın borcu ile ilgili artan endişeler üzerine Mart ayından bu yana en büyük düşüşü gerçekleştirdi ve haftalık düşüşünü genişletti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.4 düştü ve Londra saati ile 13:10’da 405.07 puan oldu. Toplam 19 sektör grubu da azaldı.

Avrupa göstergesi Çarşamba günü gerçekleşen zirvenin ardından bu hafta itibarıyla yüzde 1.9 düşüş sergiledi. Stoxx 600 endeksi bu yıl yüzde 18 artarken, üyelerinin beklenen karları doğrultusunda en az 10 yılın en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor.

Brüksel’deki KBC Asset Management portföy müdürü Dirk Thiels, “Son birkaç ayda daha fazla riskli olmaya başladık, çünkü piyasalar oldukça hızlı yükseldi. Kazançların yeniden toparlanmasına yönelik beklenti piyasada güven yaratıyor fakat değerlemeler yüksek seviyede gerçekleşiyor. Şu anda temel makro gösterge Yunan efsanesi. Grexit için pek ihtimal vermesem de, ortalama bir kurtarma çözümünü mümkün görüyorum” şeklinde konuştu.

Yatırımcılar, IMF Başkanı Christine Lagarde’ın Yunanistan’ın borcunu ödemekten vazgeçmesine izin veremeyeceklerini açıklamasının ardından gelişmeleri dikkatle izliyor. Yunanistan bir yandan borcunu ödeyebilmek adına daha fazla yardım almaya çalışırken, diğer yandan kemer sıkma tedbirleriyle boğuşuyor. ASE Endeksi yüzde 2.2 azalırken, hükümet tahvilleri Syriza’nın seçilmesinden bu yana en kötü seviyeye doğru ilerliyor.

Şirketlerden gelen haberler doğrultusunda Syngenta AG ilk çeyrek satışlarının beklentilerin altında kalması üzerine yüzde 4.7 düştü. SKF AB, şirketin karının hedeflerin altında kalması üzerine 7.7 azaldı. Abertis Infraestructuras SA hisseleri yüzde 2.6 azaldı.

(16:00’da güncellendi)