Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türk lirası ve Borsa haftayı düşüşle tamamladı. Bu yıl dolar karşısında yüzde 13 ile en çok değer kaybeden ikinci gelişen ülke para birimi olan TL, bu hafta da yüzde 2'nin üstünde geriledi. Değer kaybının temel nedeni olarak ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artışına yaklaşması olarak gösterilse de, seçimlere iki aydan az bir süre kalması ve ekonomi yönetiminde ciddi değişiklik beklentisinin de etkili olduğu belirtiliyor.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan TL'nin son dönemdeki kayıplarını "zaman yayılmış bir devalüasyon" olarak tanımladı.

Dolar cinsinden bu yıl yüzde 16.55 kayıpla Bloomberg'ün takip ettiği 93 borsa arasında en fazla gerileyen endeks olan Borsa İstanbul 100 ise bu hafta yüzde 2,52 kayıp yaşadı.

Analistlerin bir kısmı da doların TL karşısındaki yükselişini küresel gelişmelere ve doların tüm dünyadaki para birimleri karşısında değer kazanmasına bağlıyor. Dolar endeksi yıl başından bu yana 90 seviyelerinden 100'e kadar çıkmasının ardından son dönemde biraz gevşeyerek, 97 düzeyine geldi. Ancak petrol fiyatlarının düştüğü ve enflasyonun bu duruma bağlı olarak hafif yavaşlamasına rağmen TL'nin gelişen piyasa paraları arasında negatif ayrışmasının önemli olduğu belirtiliyor. Dünyaca ünlü yatırım bankası Morgan Stanley'nin bu yıl tekrar "Kırılgan 5'li" olarak adlandırdığı beş ekonomide de bu yıl en çok değer kaybı yaşayan para birimleri yine TL ve Brezilya reali oldu. Diğer ülkelere baktığımızda parası en çok gerileyen ülke yüzde 4'lük kayıpla Güney Afrika randı oldu. Endonezya rupisi ve Meksika pesosunda ise kayıplar yüzde 3.6 ile sınırlı kaldı.

Kırılgan Beşlinin bu yıl dolar karşısındaki performansı:

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com