Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin diğer ülkelere göre para politikasında genişlemeye daha elverişli olduğunu ancak bu fırsatı kullanmayabileceklerini söyledi.

Dün Washington'daki G20 zirvesinde konuşan Zhou ''Rezerv rasyosunda yerimiz var ve faiz oranlarımız henüz sıfır değil. Kesinlikle yerimiz var. Ancak dikkatli hareket etmeliyiz. Bu durum, fırsatı değerlendireceğimiz veya bu alanı tamamen kullanacağımız anlamına gelmiyor'' diye konuştu.

Macquarie Group ve HSBC gibi bankalar, Çin ekonomisinin geçtiğimiz çeyrekte son 6 yılın en düşük büyümesini kaydetmesinin ardından daha fazla teşvik ihtiyacına dikkat çekmişti. Ekonomi genelindeki bir enflasyon göstergesi geçtiğimiz çeyrekte 2009'dan bu yana ilk kez negatif seviyeye gelerek, gevşemeye yer olduğunu gösterdi.

Çin Başbakanı Li Keqiang geçen ay istihdam ve ücretlerin bu yavaşlamadan etkilenmesi halinde, politika yapıcıların ekonomiyi desteklemek için devreye gireceğini söyledi. Zhou ise deflasyon riskleri konusunda ihtiyatlı olunması gerektiğini ve politika yapıcıların manevra alanı bulunduğunu söyledi.

Çin Merkez Bankası Kasım ayında son iki yılın ilk faiz indirimini gerçekleştirmiş, ardından Şubat'ta bir indirim daha yapmıştı. Bir yıllık faiz oranı yüzde 5.35 seviyesinde olurken, 1 yıllık mevduat oranı yüzde 2.5 oldu. Banka Şubat'ta ayrıca zorunlu karşılık oranını da düşürdü.