Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası, üç ay içinde ikinci kez zorunlu rezerv oranlarını kısarak, yavaşlayan büyümeyi destekleme kapsamında önemli bir adım attı.

Merkez bankasının websitesinden bugün duyurduğu karara göre, zorunlu rezerv oranları 20 Nisan’dan itibaren geçerli olmak kaydıyla 1 yüzdelik puan düşürülerek yüzde 18.5’a çekildi.

Geçen hafta açıklanan verilere göre, Çin ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 genişleyerek 2009'dan bu yana en zayıf büyüme hızını kaydederken, Mart ayı sanayi üretimi artışı yaklaşık 7 yılın düşüğü oldu.

Zayıf ilk çeyrek ekonomik büyüme verileri sonrasında, merkez bankasından para politikasında ekonomiyi canlandırma amaçlı adımlar gelmesi bekleniyordu. Çin Başbakanı Li Keqiang da gerekmesi halinde büyümeyi artırmak için adımlar atabileceklerini söylemişti.

Hong Kong Morgan Stanley baş Çin ekonomisti Helen Qiao, “Olumlu bir adım olan bu karar politika yapıcıların potansiyel sermaye çıkışının etkisini azaltmak ve makro görünümü korumak istediğini gösteriyor. 100 baz puan indirimle beraber parasal gevşemenin yoğunlaştığını görüyoruz” dedi.