Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:35'te güncellendi)

Petrol, Çin’in ekonomiyi desteklemek için adım atması ve ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısının Kasım 2010’dan bu yana en düşük seviyeye inmesi ile birlikte Londra’da yükseliş gösterdi ve 5 yılın en büyük haftalık kazancı koruyor.

Petrol vadelileri, geçtiğimiz hafta yüzde 9.6’lık biy yükseliş kaydetmesinin ardından Londra’da yüzde 0.6 kadar artış gösterdi. Çin Pazar günü yaptığı açıklama ile zorunlu karşılıklarda küresel finans krizinden bu yana en büyük indirimi gerçekleştirdi. Baker Hughes Inc. verilerine göre ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı 17 Nisan’da sona eren haftada düşüşü 19. haftaya taşıdı.

Petrol, ABD’de üretimin yavaşlayarak küresel arz fazlası sorununu hafifleteceği işaretleri ile Ocak ayındaki 6 yılın en düşük seviyesinden yüzde 40’dan fazla yükseliş gösterdi. Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerine göre dünyanin en büyük iki petrol tüketicisi ABD ve Çin, bu yıl dünya talebinin üçte birini oluşturacak.

İsviçre’deki Axpo Trading AG analistlerinden Andy Sommer, “Piyasa yılın ikinci yarısını bekliyor. Piyasadaki temel prensiplerin ikinci yarıyılda sıkılaşması bekleniyor. Çin talebi küresel petrol talebi için her zaman hayati oldu. Dolayısıyla büyüme hedefini desteklemeye çalışan Çin hükümeti petrolde de iyimser olmalı” dedi.

Haziran vadeli Brent petrol kontratı 89 sent veya yüzde 1.4 değerlenerek Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında varil başına 64.34 dolar oldu ve yerel saat ile 09:14’te 63.87 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 6 dolar seviyesinde.

Salı günü vadesi dolacak olan Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 49 sent kadar yükselerek varil başına 56.23 dolardan işlem gördü. Daha aktif olan Haziran vadeli kontrat, 47 sent artış ile 57.49 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 38 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 6.2 yükseldi.

(13:35'te güncellendi)