Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar, Hong Kong ‘ta işlem gören Çin hisselerinin PetroChina Co. öncülüğünde 3 ayın en büyük düşüşünü kaydetmesi ile azaldı. Rusya rublesi petrol fiyatlarının artması ile değer kazandı.

China CNR Corp. ve CSR Corp. Hong Kong’ta rekor seviyelerden geriledi. Hang Seng China Enterprises Endeksi, PetroChina’nın yüzde 5.1 değer kaybetmesi ve kazançların azalacağı spekülasyonları arasında yüzde 3.1 düştü. Şanghay Bileşik Endeksi 2008’ten bu yana en yüksek seviyeden geriledi. Güney Kore vonu ve Malezya ringiti dolar karşısında en az yüzde 0.4 yükseldi. Rusya hisseleri yüzde 0.9 değer kazanırken, ruble yüzde 0.7 arttı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 azalarak düşüşünü 2. güne taşıdı ve Londra saati ile 09:05’te 1,037.32 puana geldi. Çin hisseleri, yatırımcıların Çin Merkez Bankası’nın zorunlu rezerv oranlarını düşürmesini fiyatlaması ile günün ilk saatlerinde dalgalı bir seyir izledi.

Manila’daki BDO Unibank Inc. piyasalar baş stratejisti Jonathan Ravelas, “Yatırımcılar Çin’de kar satışları gerçekleştiriyor. Piyasa yetkilileri tarafından getirilen kısıtlamalar doğrultusunda satışlar artarken, zayıf yatırımcı güveni bölgedeki diğer piyasalara yayılıyor” şeklinde konuştu.

Gelişen ülkeler endeksi 2015’te yüzde 8.4 arttı ve Bloomberg tarafından derlenen verilere göre yıllık tahmini gelirlerin 12.5 katı işlem gördü. MSCI Dünya Endeksi bu yıl yüzde 3.6 arttı ve 16.9 kat değerleme kaydedildi.