Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) seçim bildirgesinde ekonomik vaatler için, "Ekonomi adına üzülerek seyrediyorum. Bu kadar tabansız, bu kadar sorumsuz, bu kadar siyaseti de yaralayan düşünün ki seçimlerden sonra dünyaları vaat ediyorsunuz" dedi.

Zeybekci, Kuveyt'in başkenti Kuveyt'te gerçekleştirilen Türkiye-Arap Birliği Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları İkinci Toplantısı'na katılan bakanlarla gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından döviz kurundaki dalgalanma ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün açıkladığı seçim bildirgesindeki ekonomik vaatler üzerine AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Zeybekci, bugüne kadar dolarla veya kurlarla ilgili herhangi bir tahminde bulunmadığını vurgulayarak, "Türkiye'nin kur artışlarıyla ilgili veya Türkiye'nin dışında tüm dünyada global bir şekilde kurla ilgili dalgalanmadan, Türkiye'nin endişe duyabileceği hiçbir şeyi yoktur. Gerek Türk ekonomisinin, gerek Türkiye'deki kamu maliyesinin, gerek Merkez Bankası (MB) yapısının, MB varlıklarının, gerekse bankacılık sistemimizin içindeki Döviz varlıklarımıza baktığımız zaman Türkiye nin bu konularla ilgili endişe duymasını gerektirecek, Türkiye'nin kısa vadeli ve orta vadeli borç yapısıyla ilgili endişe duymasını gerektirecek, hiçbir konu, durum yoktur. Onun için ben bu şekilde yorumladım ve dedim ki hep buna dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Piyasa kendi sağlıklı yapısı içerisinde kendi seviyesini oluşturacaktır" diye konuştu.

Zeybekci, Haziran 2014'ten bu güne kadar bakıldığında dolar endeksini oluşturan para birimleri ki bunlar Japon Yeni, İngiliz Sterlini, Euro, İsviçre Frangı, İsveç Kronu ve Kanada Doları'nın ABD doları karşısındaki kaybının "Yaklaşık olarak yüzde 26'lar seviyesinde", aynı şekilde Türk Lirası'nın değer kaybının ise "Yüzde 22-23 seviyesinde" olduğunu dile getirdi.

ABD ekonomisinin de doların değer kazanmasını uzun vadede istemeyeceğini aktaran Zeybekci, şunları şunları söyledi:

"Bunun için bizden kaynaklanan bir durum değildir. Türk lirasının dolar karşısında değer kaybı. Dolar'ın bütün dünya para birimleri karşısında farklı bir seviyeye oturmasından kaynaklı bir oluşumdur. Onun için ben dolar ne olur, dolar şu seviyede oturur, bunla ilgili ancak şunu söyleyebilirim. aşırı değerli doların ABD ekonomisine ne kadar faydası var, ona bakmak lazım. Aşırı değerli dolara baktığımızda eğer dolar bu kadar aşırı değerli olursa. Yani 2014 yılından bugüne kadar geçen sürece bakacak olursak eğer, dolar yaklaşık olarak diğer para birimleri karşısında yüzde 30'a kadar değer kazandıysa. Bu demektir ki dünyadaki bütün para kaynakları, serbest paralar Amerika'ya doğru akıyor ve Amerikan Doları talep ediyor. Bu Amerika'da kapasite artırımı demektir. Amerika'da yatırımların artması, Amerika'da üretimin artması demektir. Artan üretimin aşırı değerli dolarla dünya piyasalarında rekabet şansı oldukça düşecek demektir. Bu ne kadar sürdürülebilir, ne kadar katlanılabilir, ben sürdürülebilir bulmuyorum. Yani zaman içinde ABD ekonomisi bundan rahatsız olacaktır ki rahatsız olmaya başladı. Bunu ben bu şekilde görüyorum dolayısı ile de bugüne kadar yapmadığım gibi dolar şöyle olur şurada durur şu rakama ulaşır diye bir şey söylemiyorum. böyle bir şey söylemeyi de uygun bulmuyorum. Bununla ilgili konuşması gereken bununla ilgili teknik anlamda tahminde bulunması gereken varsa o da MB bununla ilgili en yetkili kurumdur."

-CHP'nin ekonomi seçim vaatleri-

Zeybekci, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun dün açıkladığı seçim bildirgesindeki vaatleri "Ekonomi adına üzülerek seyrediyorum" sözleriyle eleştirdi.

Seçim bildirgesine tam olarak bakamadığını anımsatan Zeybekci, "CHP'nin ekonomi kurmayları da herhalde bunu bence üzülerek takip ediyorlardır. Bu kadar tabansız, bu kadar sorumsuz, bu kadar siyaseti de yaralayan düşünün ki seçimlerden sonra dünyaları vadediyorsunuz. Bakın tabiatta bir kural vardır. Hiçbir şey yoktan var edilemez, vardan yok edilemez. Allah hariç tabi ki. Allah'ın kudretine söyleyeceğimiz bir şey yok. Ekonomi de aynıdır bir yere bir şey veriyorum dediğimiz anda bunun geleceği yeri göstermeniz, geleceği yeri yaratmanız lazım. Bir yere bir şey ortaya koyarken bir şey veriyorum derken bunu nereden alacaksınız, ne kadar vergi artıracaksınız ne kadar fon koruyacaksınız, ne kadar başka yerlere, ne kadar ekstra yükler getireceksiniz ki buraya bunu verebileceksiniz, bunu yaptığınız zaman yapacağınız tahribatı ne ile düzelteceksiniz?" diye konuştu.

"Toplamda benim gördüğüm kadarıyla bütçeyi darmadağın edecek, dengeleri bozacak" ifadelerini kullanan Zeybekci, 100 milyar Türk Lirasının üzerinde bir varlıktan bahsediyoruz. Bunu nasıl üretecekler bunu ne kadar vergi artışıyla üretecekler, ne kadar fon artışıyla üretecekler, ne kadar Özel Taşıt Vergisi (ÖTV) artışıytla üretecekler, bunları nerelerden alacaklar, nerelerden toplayacaklar, nerelerden sağlayacaklar, nerelerden kesecekler, bunları açıklarlarsa bence siyaset adına siyasetin adına ve siyasetin halk karşısındaki itibarı anlamında bence doğru olarak bir iş yapmış olurlar. Bu konuda CHP'nin veyahut da Kılıçdaroğlu'nun bu vaatleri siyaset adına üzücü buluyorum" dedi.

Zeybekci, ikili görüşmelerinin devam ettiğini ve 22 Arap Birliği ülkesinin Türkiye ile "İşbirliği fırsatlarını araştırmak, ticaretini, yatırımlarını arttırmak için toplandığını" görmekten "Son derece mutlu ve gururlu" olduğunu aktardı.

AA