Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, sıfır seviyesine yakın faiz döneminin sona yaklaştığına işaret ederken, para uzun bir süre daha ucuz olacağı sinyali veriyor.

Fed başkanı ve meslektaşları, 10 yıla yakın bir süreden bu yana ilk kez sıkılaştırmaya başlamalarının ardından son konuşmalarında para politikasının olağandışı şekilde gevşek kalacağı vurgusu yaptılar. Yatırımcılara faizin yükseliş hızının artırım tarihinden daha önemli olduğunu söylediler.

Washington’da bulunan Cornerstone Macro LLC ortaklarından Roberto Perli, “Bu, federal fon oranlarının 1982’de politika aracı seçimi haline gelmesinden bu yana en yavaş sıkılaştırma döngüsü olacaktır” ifadesini kullandı. Perli ayrıca eski bir Fed yetkilisi olma özelliği taşıyor.

Politika yapıcılar, 28-29 Nisan’da gerçekleştirilecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artırımına gidilmesi ihtimalini ortadan kaldırdılar. New York Fed Başkanı William C. Dudley, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, faizleri sıfırdan yukarı çıkarmaya başladıklarında ‘aşırı genişlemeci bir para politikasından sadece biraz daha az genişlemeci olanına hareket ediyor olacaklarını’ söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart dahil olmak üzere bazı yetkililer Haziran ayında faiz artırımına gidilmesi olasılığına kapıyı açık bıraktılar ancak ilk çeyrek dönemde büyümenin yavaşladığını işaretleri ile birlikte sabırlı olacakları sinyali verdiler.