Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(16:53'te güncellendi)

Güne 2.6960 civarında düşüş ile başlayan Dolar/TL , yükselerek 2.71’in üzerine çıktı ve 2.7150 seviyesini gördü. Analistler, kurdaki yükselişin dolar endeksindeki yükselişe bağlı olduğunu ifade ediyorlar. Kur 2.71'in üzerinde tutunamayarak 2.69 seviyesine geldi. Kur TSİ 16:52'de yüzde 0,22 düşüşle 2.6903 seviyesine geldi.

Dolar/TL kuru Pazartesi 2.68 civarından güne başlamasının ardından kademeli olarak yükseliş gösterdi ve 2.71’in üzerine çıkmaya çalıştı. Kur, günü 2.70 yakınlarında kapattı.

Dolar endeksi, Pazartesi günü 97.400 puanın üzerinde tutunmaya çalıştı. Endeks 98.000 üzerinde çıktı ancak tutunamadı. Endeks haftanın ilk işlem gününü 97.900 civarında kapattı.

Dolar endeksi Salı günü kademeli olarak yükselerek 98.100 puanın üzerine ulaştı.

Euro/Dolar paritesi yüzde 0.55 düşüş ile 1,0690 oldu.

Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Adnan Çekçen, “Hatırlanacağı üzere TCMB, 14 Nisan'da yaptığı duyuruda, Çarşamba günü yapılacak PPK toplantısında, Döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirimin ve Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını açıklamıştı. Duyuruda, ayrıca toplantıda gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirlerin de ele alınabileceği ifade edilmişti.  TCMB, daha önce Mart ayında döviz depo faiz oranları ve zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe giderek piyasalara kısmi olarak müdahale etmişti ancak bunun dolara etkisi sınırlı kaldı. Dolasıyla burada piyasa aktörleri daha çok TCMB’nin ek tedbirlerini görmek isteyecektir. Çünkü bilindiği üzere Merkez’in şuanda kurdaki ateşi dindirmek adına tek bir silahı var, faiz. Seçim öncesi baskılar göz önüne alındığında merkez bankasından bu silahı devreye sokması beklenmiyor. Ancak TL’de değer kaybı dolara karşı yılbaşından bu yana %15’e ulaşmış durumda. Ayrıca sepet kurda 2.77 seviyelerinde seyrediyor. Hatırlanacağı üzere yaklaşık 1.5 yıl önce kur 2.39’a dayandığında sepet kurda 2.77 seviyelerindeydi. Merkez sert faiz müdahalesi ile kuru 1 hafta içerisinde 2.39’dan 2.16’ya kadar düşürmüştü. Aynı oranda TCMB’den bir faiz artırımı beklenmese de daha önce istisnai günlerde devreye sokulan EPS yani ek parasal sıkılaştırma hamlesi gündeme gelebilir. TCMB şuanda piyasayı haftalık %7.5’dan fonluyor. Yani bir hafta vade ile repo ihalesi açılıyor bankalar ellerindeki bonoları TCMB’ye verip karşılığında %7.5 ile borçlanıyor ve 1 hafta sonra faizi ile birlikte parayı ödeyip bonoları geri alıyorlar. Merkez bankası haftalık verdiği fonlamayı kısarak veya hiç yapmayarak bunun yerine geleneksel ihale yöntemiyle piyasayı fonlayabilir. Böylece piyasada oluşan faizlerin koridorun üst bandına (marjinal fonlama faizi)  yakın oluşması sağlanabilir. Ortalama fonlama maliyetinin yükseltilmesi TL’yi güçlü tutabilir buda kur tarafındaki ateşi bir miktar söndürebilir. Özellikle sepet bazında faydası olabilir. Piyasa merkezden böyle etkili bir hamle bekliyor. Şuanda 2.6930 gibi kritik bir destek seviyesini test eden kur, 1 saatlik 100 H.O. ‘yı da kırması durumunda (kırmızı çizgi) 2.67’ye kadar gevşeme hareketi değerlendirebilir. Genelde formasyon yükselen kamanın dibini hedefler ve şuanda 2.6700 destek seviyesi gündeme gelebilir. Gün içerisinde işlem yapan yatırımcılar için 2.7140 direnci önemli. Bu seviye aşılmadığı sürece gevşeme söz konusu olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, “Dolar/TL’deki yükseliş, TL’deki değer kaybı bugün dolar endeksindeki yükseliş nedeniyle gerçekleşiyor. Bize özgü bir faktörden kaynaklanmıyor. Euro/dolar paritesindeki düşüş de bunu teyit ediyor. Döviz kuru sepetine bakacak olursanız 2.80 seviyesinde. Orada sınırlı bir artış var. Dolar endeksi 100 seviyesine doğru muhtemelen devam edecek. Dolayısıyla kurdaki baskının da bugün için devam ettiğini görebiliriz” şeklinde konuştu.

(16:53'te güncellendi)

BloombergHT.com Editörü

Güneş Doğan

gdogan@bloomberght.com