Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) eski başkanı Jean-Claude Trichet, merkez bankaları yetkililerinin para politikasını denklerine yanıt olarak gevşetmemek adına dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Trichet böyle bir tutumun aşırı genişlemeci küresel bir duruşa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Trichet, Salı günü Singapur’da verdiği bir röportajda, “Döviz kuru pozisyonu hesaba katıldığında, küresel seviyede komşuyu zarar sokma politikasından uzak durmalıyız. Böyle bir gevşeme, aşırı genişlemeci para politikalarına sahip olunması riski taşıyor” şeklinde konuştu.

Hindistan’dan Avustralya’ya kadar merkez bankacıları, para politikalarını gevşek tutma ihtiyaçlarını belirttiler. Merkez bankalarının gevşemeye gitmesi, gitmeyenleri dezavantajlı bir konuma sokabilir. Gevşemeye gitmeyen bankaların para birimleri yüksek seyredebilir. Kanada’dan Endonezya’ya 20’den fazla merkez bankası bu yıl faiz oranlarını düşürme kararı aldı.

Trichet, “Gelişmiş ekonomilerin merkez bankaları genişlemeci bir politika benimsediler. Bunun diğer gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomiler üzerinde büyük bir etkisi var” dedi.