Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kalay dünyanın en büyük üreticisi olan Endonezya’nın üretimi azaltması ile yaklaşık 4 aydır en büyük artışı kaydetti. Bakır fiyatları arttı.

Kalay Londra’da 5 yılın en düşük seviyesinden toparlandı. Metal Şanghay saati ile 16:00’da yüzde 3.4 artarak ton başına 15,050 dolar oldu ve 24 Aralık’tan bu yana en büyük artışı kaydetti.

Şirketin CEO’su Petrus Tjandra’nın 17 Nisan’da verdiği mülakata göre Endonezya’nın en büyük özel sektör kalay dökümcüsü olan Refined Bangka Tin bu hafta üretimi durduruyor. ITRI Ltd. grubu yetkilileri Pazartesi günü “Fiyatlar Çin’in talebinin artması ve Endonezya’nın üretimi kısması ile yılın ikinci yarısında 18,000 dolar seviyesine dek yükselebilir” tahmininde bulundu.

Sydney’deki Fat Prophets analisti David Lennox, “Büyük oyuncuların üretimi azaltmayı hedeflemeleri ile bu durum piyasalara güven vererek yükselmesine aracılık ediyor. Somut uygulamalar doğrultusunda bu seviyelerin sürdürülebilir olduğu da ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.

Bakır, Londra’da yüzde 0.1 yükseldi ve ton başına 5,986.50 dolar (pound başına 2.72 dolar) oldu. New York’ta Temmuz vadeli kontrat yüzde 0.2 düşerek pound başına 2.725 dolar oldu. Şanghay’da Haziran vadeli kontrat yüzde 1.1 düşüş ile 43,370 yuan (6,993 dolar) oldu.

LME’de nikel, kurşun ve alüminyum düşerken, çinko yatay seyretti.