Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni, beklenmedik bir şekilde düştü ve böylelikle, altı ayda ilk kez aşağı yönde hareket etti. Bu durum, Yunanistan'ın borç krizinden kaynaklanan sarsıntının Avrupa'nın en büyük ekonomisi üzerinde baskı oluşturmakta olduğunu işaret ediyor.

Mannheim merkezli ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi, önümüzdeki altı aydaki gelişmeleri önceden tahmin etmeyi amaçlayan yatırımcı ve analist beklentileri endeksinin, Nisan ayında, Mart ayındaki seviyesi olan 54.8'den 53.3'e düştüğünü açıkladı. Bloomberg'in anketine katılan 33 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 55.3 seviyesine yükselmesi bekleniyordu.

Bundesbank, Pqazartesi günü yaptığı açıklamada, son verilerin, Almanya'daki büyüme ivmesinin algılanandan daha zayıf olduğunu işaret ettiğini, ancak ekonomik genişlemenin "oldukça sağlam" bir şekilde devam edeceğini kaydetti. Almanya'da iş dünyası güveni Ekim ayından bu yana arttı, ancak fabrika siparişleri Yunanistan'ın temerrüde düşseceği endişelerinin talebi azaltması ile birlikte yılın ilk iki ayında geriledi.

Londra'da Societe Generale SA kıdemli ekonomisti Anatoli Annenkov, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "Düşüş daha sürdürülebilir büyüme oranlarına yönelik beklentilerin bir miktar yeniden ayarlanmasından fazla birşey işaret etmemeli," dedi ve "Almanya halen, Avrupa'daki istisnai politika teşviğinden yararlanmak için çok güçlü bir pozisyonda" şeklinde görüş bildirdi.

Almanya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.5 büyüdü ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, yılın kalan çeyreklerinde aynı hızda büyümeye devam edecek