Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro bölgesi'nde bankalar şimdi, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) tahvil alım programı ile para piyasalarına nakit sağlayarak aşırı likidite sağlamasının etkisi ile, üç aylık vadede, diğer bankaların fonlarını tutmak için faiz ödemekyerine para alıyor.

Avrupa Para Piyasaları Kurumu verilerine göre, üç ay vadeli bankalararası euro teklif oranı, Euribor, eksi yüzde 0.001 seviyesine indi. Böylelikle bu faiz, Bloomberg'in 1998'de veri toplamaya başlamasından bu yana ilk kez eksiye geçti. Bu endeks, Euro Bölgesi bankalarının üç ay vade için euroda diğer bankaların ellerindeki fonlara ödemeyi taahhüt ettikleri faizin ortalamasını işaret ediyor.

Para piyasası oranları, AMB'nin geçen yıl Haziran ayında mevduat faizini ilk kez negatif bölgeye düşürmesinin ardında  geriledi. Böylelikle, ticari bankalar, AMB'ye park ettikleri fazla nakitleri için faiz geliri elde etmek yerine ödeme yapmak durumunda kaldılar. AMB bu faizi Eylül ayında bir kez daha indirerek eksi yüzde 0.2'ye çekti. Avrupa'nın merkez bankası, büyümeyi desteklemek ve deflasyondan kaçınmak için, Mart ayında, toplam 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) varlık alım programı başlattı.

Londra'da JPMorgan Chase & Co. stratejisti  Nikolaos Panigirtzoglou, "Fazla likidite, parasal genişleme programı dahilinde her hafta piyasaya akmaya devam ediyor," dedi ve "Bankalar kendilerini mevduata boğulmuş halde buldu, ancak AMB'ye paralarını orada tutmak için para ödemek istemiyorlar. Bunun yerine, nakitlerini daha iyi getiri elde edebilmek için bankalararası piyasada birbirlerine veriyor" şeklinde görüş bildirdi.

AMB Başkanı Mario Draghi, 15 Nisan'da yaptığı açıklamada, merkez bankasının parasal genişleme programını, planlandığı üzere, Eylül 2016 sonuna kadar sürdürme niyetinde olduğunu kaydetti.