Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile Türk Hava Yolları (THY) arasında hizmet kalitesini artırmak amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın törende yaptığı konuşmada, TCDD ve THY'nin Türkiye'nin iki köklü kuruluşu olduğuna dikkati çekerek, iki kurumun da Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti.

Dünyanın en çok noktasına uçan THY'nin, yolcu taşıma sayısı ve filo büyüklüğü bakımından da 2023'ten önce ilk 10'a girmesi temennisinde bulunan Aydın, "TCDD dünyanın 8. yüksek hızlı tren işletmesi oldu. İlk 10'un içine girmek önemli değil, orada kalmak önemli. Bu manada şebeke uzunluğumuz, servis kalitemiz, yolcu taşıma sayımız, filo büyüklüğümüz bakımından sürekli ilk 10'un içinde olmanın gayreti içinde olacağımızı ifade edeyim" diye konuştu.

Türkiye'nin demiryolu sektörünün serbestleşme sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Aydın, kısa süre sonra özel sektörün de demiryollarında olacağını kaydetti.

TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız da Türkiye'nin kalkınmasında çok önemli işlevler üstlenen, modernleşme sürecinin adeta simgeleri olan TCDD ve THY'nin ulaşımda çok verimli bir işbirliğinin tohumlarını attığını söyledi.

THY ile imzalanacak protokolle iki kurumun deneyimlerini paylaşacaklarını bildiren Yıldız, THY'den öğrenecekleri çok şeyleri olduğunu ifade etti.

TCDD ile THY arasındaki güç birliğinin hayırlı olmasını dileyen Yıldız, yarım asırdır ihmal edilen demiryolunun son 13 yılda yaşadığı değişim ve gelişimin Türkiye ve ulaşım sistemi bakımından bir milat olduğunu kaydetti.

TCDD'nin "kara tren" imajından sıyrılarak, ülkenin en dinamik sektörlerinden birisi haline geldiğini anlatan Yıldız, Türkiye'nin yüksek hızlı tren çağına girmesiyle dünyada 8, Avrupa'da 6. ülke olmasının yepyeni bir dönemi başlattığını dile getirdi.

Yıldız, 2023'te üçte biri yüksek hızlı ve hızlı demiryolu olmak üzere toplam 25 bin kilometrelik demiryolu hattıyla Türkiye'nin kuzeyden güneye, batıdan doğuya ulaşımının günübirlik hale geleceğini, seyahatlerin de önemli oranda artacağını bildirdi.

TCDD'nin her alanda kaliteyi yakalamak, müşteri memnuniyetini sağlamak amacıyla alanlarında bir numara olan yerli ve yabancı kurumlarla işbirliği yaptığını dile getiren Yıldız, "Tek rakibimiz THY" dedi

THY Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye'nin 2023'te 10. büyük ekonomi olma hedefinin tüm alt unsurlarla gerçekleşeceğini belirterek, "Üniversitelerin dünya sıralamasında ilk 10'a girmesi, havayolunda ilk 10'a girmesi ama biz daha erken 10'a gireceğiz gözüküyor. Hızlı trenin de Almanya kadar gelişmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

THY'nin kabin personelini eğitmekle sorumlu olan ünitenin YHT'nin de ekibini eğiteceğini anlatan Kotil, yalnızca kabin personelini değil, eğitmenleri de eğiteceklerini kaydederek THY'nin havayolunda Türkiye'de ve dünyada bir fark oluşturduğunu ifade etti.

TCDD ile THY arasında ticari işbirliği protokolünün de imzalanacağını dile getiren Kotil, hızlı tren ile uçak yolcusunu kombine olarak taşıyacağız. CIP salonlarını, mil programlarını kullananlarla ilgili olarak çok geniş bir ticari protokolde imzalayacağız. THY-TCDD işbirliğiyle ülkemizi daha çok uçuracağız" diye konuştu.

THY'nin ödül almaya devam ettiğini belirten Kotil, Avrupa'nın en güçlü havayolu şirketi olduğunu söyledi.

Kotil, eskiden Afrika'da 4 şehre uçuş gerçekleştirilirken, bugün Afrika'da 44 kente uçulduğunu ve günlük sefer sayılarının çok arttığını bildirdi ve şunları kaydetti: "Biz, Türk havayolu olarak düne kadar Afrika'yı halkın yolu yapıyoruz. Daha önce Türkiye'de olduğu gibi Afrika'da da çok zenginler uçabiliyordu, orta sınıf uçamadığı için ticaret yapamıyordu, gelişemiyordu. İç hatlardaki artıştan dolayı halkta uçmaya başladı. Madrid'deki toplantıda ortaya çıktı, THY, Afrika'da havayolunu halkın yolu yaptı”

Konuşmaların ardından TCDD Genel Müdürü Yıldız ile THY Genel Müdürü Kotil, işbirliği protokolünü imzaladı. Yıldız ve Kotil birbirlerine hediye verdiler.

Protokolün kapsamı

İki kurum arasında imzalanan protokol kapsamında, YHT personelinin eğitimi konusunda Türk Hava Yolları'nın ilgili birimleri ile ortak bir çalışma programı gerçekleştirilecek.

Türk Hava Yolları, eğitim sistemi geliştirme konusunda TCDD'ye destek olacak. Engelli, yaşlı gibi özelliklere sahip yolculara verilen hizmetlerde ulusal kanunlar ve uluslararası standartlar dahilindeki süreçlerin aynı şekilde seyretmesi sağlanacak. Her iki kurumun bilet satış sisteminde ortaklaşa bilet promosyonları düzenlenecek.

Türk Hava Yollarının Miles&Smiles programı dahilinde yolcularına kazandırdığı mil puanlar, TCDD'nin YHT ve anahat tren bilet alımlarında kullanılabilecek.

Her iki kurumun VIP, CIP Lounge gibi özel yolcu salonlarında sunduğu hizmetlerden, her iki kurum yolcusunun karşılıklı olarak faydalanması sağlanacak.

Özellikle Türk Hava Yolları'nın hizmet vermediği ve TCDD hatları üzerinde bulunan yerleşim birimlerine ulaşımla ilgili olarak yurtiçi ve yurtdışı uçak bağlantısı ile kombine taşıma koridorları belirlenecek ve bu koridorlarda seyahat eden kombine yolculara ekstra indirim paketleri tanımlanarak satışa sunulacak.

Her iki kurumun bilet satış sistemlerinin birbirleriyle entegrasyonu sağlanarak, gişe, acente ve interaktif kanallarda her iki kurumun biletleri satışa sunulacak.

Ortak sosyal sorumluluk projeleri oluşturulacak veya devam etmekte olan, uygun programlara dahil olunacak.

AA