Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerine ilişkin, "Kılıçdaroğlu, ekonomi ve iktisat bilimi anlamında bir talihsizliktir. Türkiye'de iki koyun alıp, akşama kadar otlatıp, bunları akşam karnı tok ve sağlam bir şekilde evine getirebilen herkese Kılıçdaroğlu'nun vaatlerini sormak lazım. Onlar diyorsa ki 'evet bunlar inandırıcıdır, Türkiye'nin menfaatlerine uygundur' ben diyorum ki o zaman bence de uygundur" dedi.

Zeybekci, Ankara Mobilya ve Lakeciler Odası ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşma noktasında Siteler esnafının büyük önem taşıdığını söyledi.

Esnafın piyasalara ilişkin bazı endişeleri olduğunu kaydeden Zeybekci, "Bunlar normaldir. Bütün seçimlere baktığınız zaman, seçimlerden önce piyasa şöyle bir durur, geleceği görmeye çalışır. Son 1,5 yıl içinde 3 seçim geçirmiş olmamız, 17-25 Aralık ihanetlerinin olması, piyasaları belirli periyotlarda tereddütlere sürüklemesi normaldir. 7 Haziran seçimi sonuçlarının, 15 Mayıs'tan önce algılanılması ile piyasaların açılacağını ve rahatlayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Dayanıklı tüketim mallarındaki ÖTV düzenlemesine ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine Zeybekci, "Bazı ürünlerde çarpık durumlar var. Bunlarla ilgili düzenlemeler yapılmasını Başbakanımız söylemişti. O anlamda Maliye Bakanlığı tarafından bir çalışma başlatıldı. Bazı alanlarda, düzeltme ve düzenlemeler yapılacaktır. KDV oranları ile ilgili değişiklik olacağını zannetmiyorum. Bu noktada hammadde ile ilgili haklı bir-iki konu var, belki onlarla ilgili ufak düzenlemeler olabilir. Bunu dışında sistemi bozacak düzenlemeler yapılmaz" değerlendirmesinde bulundu.

- "Körfez'e ulaşma noktasında en mantıklı yol Süveyş Kanalı"-

Bakan Zeybekci, Türkiye ile Mısır arasında Ro-Ro seferlerine ilişkin olarak da bu yolla Körfez ve Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracatın, toplam ihracat içerisindeki payının yüzde 2 bile olmadığını bildirdi. Bu sistemin konteyner taşımacılığına göre yüzde 30 daha pahalı olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Biz buna rağmen Mısır'la ekonomik bağlarımızın kalıcı olması için bunu önemsiyoruz. Bu anlamda kendileri ile bir temasımız oldu. Şu an itibarıyla büyük bir ihtimalle bu anlaşma sonlanacak. Bundan etkilenmemiz de hiç olmayacak. Alternatif güzergahlarımız var. Biz İran üzerinden de Körfez'e inebiliyoruz ama ekonomik olarak en mantıklısı Süveyş Kanalı'ndan geçerek konteynerle yolumuza devam etmek. Böyle bir sorun ve sıkıntı yok" diye konuştu.

- CHP'nin seçim vaatleri-

Zeybekci, CHP'nin seçim vaatlerine ilişkin soruya ise "Kılıçdaroğlu, ekonomi ve iktisat bilimi anlamında bir talihsizliktir" yanıtını verdi.

Söz konusu vaatleri esnaf, sanayi ve ticaret odalarına, STK'lara sormak gerektiğini kaydeden Zeybekci, şöyle konuştu:

"Türkiye'de iki koyun alıp, akşama kadar otlatıp, bunları akşam karnı tok ve sağlam bir şekilde evine getirebilen herkese Kılıçdaroğlu'nun vaatlerini sormak lazım. Onlar diyorsa ki 'evet bunlar inandırıcıdır, ekonomiktir, mantıklıdır, Türkiye'nin menfaatlerine uygundur' ben diyorum ki o zaman bence de uygundur. Halka sormak lazım. Bu işin içindeki insanlara sorun. İnandırıcı buluyor musunuz? diye sorun. Eğer 'inandırıcıdır ve bunlar gerçekleşebilir' diyorlarsa, o zaman ben de Maliye Bakanımız gibi evet diyorum. Vatandaş evet diyorsa..."

- "Evimdeki tamir işlerini kendim yaparım"-

Bakan Zeybekci, daha sonra bölgedeki esnafı ziyaret etti. Üniversite eğitimine kadar marangozluk yaptığını anlatan Zeybekci, o dönemde yaşadığı bir kaza nedeniyle üç parmağının ucunda iz kaldığını kaydetti. Zeybekci, evindeki ufak tefek tamir işlerini de kendisinin yaptığını söyledi.

Bakan Zeybekci'ye, AK Parti Denizli İl Başkanlığı'nda kendisinin maketinin yanında fotoğraf çektirilmesi hakkındaki düşüncelerinin sorulması üzerine de böyle bir konudan haberi olmadığını ancak doğru ise bunu yanlış bulduğunu vurguladı.

AA