Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında, politika faizini ve faiz koridorunun alt ve üst sınırlarını değiştirmedi.

Banka'dan yapılan açıklamada, gecelik faiz oranlarından, marjinal fonlama oranının yüzde 10.75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının yüzde 10.25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7.25 seviyelerinde bırakıldığını açıkladı.

Açıklamada, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 7.5'ta bıraktı.

Merkez Bankası ayrıca, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12.25'da tuttu.

Merkez Bankası, açıklamasında, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyretmekte olduğunu ve dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediğini vurgulayarak, " Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir" dedi.

Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemlerin enflasyonu, özellikle enerji
ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilediğini kaydeden Banka, öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışların para politikasındaki temkinli yaklaşımın
sürdürülmesini gerektirdiğini ve bu doğrultuda PPK'nın faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiğini belirtti.

Banka, açıklamasını "Ayrıca, Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında ölçülü bir artışa gidilmesinin ve Döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim yapılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirilmiştir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir" şeklinde sürdürdü ve açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin PPK’nın geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceğini vurguladı.