Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Alman ekonomik büyüme göstergesi Nisan ayında yeni işletmelerin yavaşlaması ile zayıfladı.

Londra merkezli Markit Economics’in Perşembe günü açıkladığı verilere göre imalat sanayi ve hizmet sektörüne yönelik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mart ayındaki 55.4 seviyesinden 54.2’ye geriledi. Ancak veri yine de daralmaya işaret eden 50’nin altındaki seviyelerden yüksek seyrediyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistler PMI’ın 55.6 seviyesinde geleceği tahmininde bulunuyordu.

Markit ekonomisti Oliver Kolodseike, “Anketler ikinci çeyrekte ekonomik büyümeye işaret ediyor. Yeni siparişlerdeki zayıf artışın ve artan fiyatların üretimde yavaşlama getirip getirmeyeceğini göreceğiz. Almanya ekonomisi önümüzdeki aylarda ivme kazanacak mı bunu göreceğiz” dedi.

Bundesbank bu yıl ekonomik büyümenin “oldukça güçlü” olacağı tahmininde bulunuyor. Hükümet de ayrıca iyimser. Almanya, Çarşamba günü büyüme görünümünü yükselterek artan ücretlere ve rekor düşük seviyedeki işsizliğe işaret etti. Öte yandan yatırımcılar, küresel ekonomideki zayıflığın ihracat görünümünü düşürmesi ile Almanya’nın performansına olan güvenlerini biraz kaydettiler.

Almanya’nın hizmet sektörü faaliyetleri Mart ayındaki 55.4 seviyesinden 54.4’e geriledi. İmalat sanayi göstergesi 52.8’den 51.9’a düştü.

Ekonomi Bakanlığı’nın tahminine göre ekonomi bu yıl ve 2016’da yüzde 1.8 genişleyecek.