Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in gösterge para piyasası oranı, düşüşü 8. haftaya taşıyarak 6 yılın en uzun süreli gerileme dönemini kaydetmeye ilerliyor. Söz konusu düşüşte merkez bankasının bankalar için zorunlu karşılıkları 2008’den bu yana en büyük oranda düşürmesi etkili oldu.

Çin Merkez Bankası (PBOC), 20 Nisan’da efektif olmak üzere zorunlu karşılıkları 1 yüzde puan düşürerek yüzde 18.5’e indirmişti. Australia & New Zealand Banking Group Ltd. bu hareketin 1.2 trilyon yuanı (194 milyar dolar) serbest bırakacağı tahmininde bulundu. Çin’in menkul değerler regülatörü Perşembe günü 25 şirketin halka arzını onayladı.

Ulusal Bankalar Arası Fonlama Merkezi’nin derlediği ağırlıklı ortalamaya göre bankalar arası fonlama müsaitliğinin göstergesi olan 7 günlük repo oranı bu hafta 45 baz puan gerileyerek Şanghay saati ile 10:47’de yüzde 2.41’e indi. Oran Cuma günü 10 baz puan gerileyerek 13 ayın en düşük seviyesine geriledi, Nisan ayında ise şimdiye kadar 141 baz puan düşüş gösterdi.

Pekin’de bulunan Huachuang Securities Co. tahvil analistlerinden Qu Qing, “Fonlama oranları tabanı görmüş olabilir. Piyasa toparlanma için tetikte olmalı. Yeni hisse satışlarının gelmesi ile birlikte volatilite artabilir” dedi.

Merkez bankası bu hafta ters repo işlemi gerçekleştirmedi.