Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:00'da güncellendi)

Euro, maliye bakanlarının Yunanistan’ı görüşmek için bir araya gelmesi ile güçleniyor. Nasdaq 100 endeks vadelileri yükselerek ABD teknoloji hisselerinin rekor yükselişi ikinci güne taşıyacağı sinyali veriyor. Rusya rublesi, petrolün bu yılın en yükseğine yakın seyretmesi ile değerleniyor.

Euro Londra saati ile 08:22’de yüzde 0.4 güçlendi ve Bloomberg Spot Dolar Endeksi’ni yüzde 0.3 aşağı itti. Nasdaq 100 kontratları, Google Inc. ve Microsoft Corp.’un yükselmesinin ardından yüzde 0.4 artış gösterdi. Stoxx Europe 600 Endeksi, yatay seyrediyor. Ruble yüzde 1.1 değerlendi. ABD petrolü yüzde 3.6’lık haftalık yükselişe ilerliyor.

Likiditenin tükenmeye yaklaşması ve aynı zamanda bir anlaşmaya yaklaşıldığına dair bir işaret olmaması, Tsipras’ın seçeneklerini azaltıyor. Tsipras’ın kemer sıkmayı sonlandırmaya yönelik seçim vaatleri, Avrupa liderlerinin ekonomik reform talepleri ile örtüşmüyor. Bu da hayati önem taşıyan fonlamanın serbest bırakılmasını engelliyor. Nasdaq Bileşik Endeksi, Perşembe günü rekor yüksek seviyeye ulaştı. ABD hisselerinde karışık gelen kar açıklamaları ve zayıf imalat sanayi verilerinin etkisi büyük olmadı. Yatırımcılar, önümüzdeki hafta Fed yetkilileri bir araya gelmesi öncesinde, Cuma günü açıklanacak ABD dayanıklı mal siparişleri verisini takip edecekler.

Hong Kong’daki aracılık şirketlerinden Mirabaud Asia Ltd. işlem direktörü Andrew Clarke, “Oldukça fazla pozitif etken var. Bazı piyasalardaki rallileri kaçıran yatırımcılar hala giriş yapıyor. Ancak bazı piyasalarda kar satışına gidilmesi gereken bir noktaya gelmiş durumdayız” dedi.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre işsizlik maaşı başvuruları, 18 Nisan’da sona eren haftada 1,000 artarak 295,000 seviyesine geldi. Bloomberg anketine katılan 55 ekonomistin tahminlerinin medyanı 287,000 seviyesindeydi.

ABD’de birinci el konut satışları, Mart ayında beklentilerin üzerinde düşüş göstererek 7 yılın en yüksek seviyesinden geriledi ve sektördeki ilerlemenin duraksayacağına işaret etti. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre satışlar, yüzde 11.4 gerileyerek yıllık bazda 481,000 ile 4 ayın en düşük seviyesine indi.

Bloomberg anketine katılan 79 ekonomistin tahminlerinin meydanı 515,000 seviyesindeydi. Londra merkezli Markit Economics’in hazırladığı ABD’nin öncü imalat sanayi endeksi 55.7’den Nisan ayında 54.2’ye düşüş göstererek 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

(11:00'da güncellendi)