Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomistler, Yunanistan’ın temerrüde düşmesinin ülkenin Euro Bölgesi’nden çıkmaya zorunlu olduğu anlamına gelmediğini belirtiyorlar.

Bloomberg anketine katılan 29 ekonomistin tahminlerinin meydanına göre Yunanistan’ın önümüzdeki haftalarda bazı ödemelerini kaçırma ihtimali yüzde 40 seviyesinde. Aynı ankete göre ülkenin 19 üyeli Euro Bölgesi’nden çıkma olasılığı ise yüzde 30. Neredeyse her 5 katılımcıdan 4’ü ülkenin temerrüde düşmesinin eurodan çıkışı tetiklemeyeceğini söylüyor.

Londra’daki Center for Economics and Business Research kıdemli ekonomisti Danae Kyriakopoulou, “Geçtiğimiz birkaç haftada Yunanistan’ın temerrüde düşme ve Grexit ihtimali gözle görülür şekilde yükselmiş olsa da birinin diğerini takip edeceği düşünmek yanlış olur. Temerrüde durumunda bile likidite sürdürülebilirse, Grexit temerüdü takip etmez” dedi.

Başbakan Alexis Tsipras, kreditörlerle 240 milyar euroluk (259 milyar dolar) kurtarma fonunun serbest bırakılması için gerekli reformlar konusunda anlaşma sağlamaktan uzak görünüyor. Ancak Yunanistan için zaman daralıyor. Euro Bölgesi maliye bakanlarının Letonya’nın başkenti Riga’da yapacağı görüşmeden bir anlaşma çıkmayabilir.