Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Perşembe günü ABD’de açıklanan verilerin tümü beklentilerden zayıf geldi. Bloomberg ekonomik sürpriz endeksi, en son Büyük Buhran’da görülen seviyelere geriledi.

15 yıllık endeks, -0.783 ile iki yönde de sadece iki dönemde sıfırdan bu kadar uzak seviyeye geldi. 2009 yılının başında -0.996 ile rekor düşük seviyeyi gördü. Mart 2011’de ise 0.950 seviyesine kadar yükseldi.

Bu durum ekonominin resesyona ilerlediği anlamına gelmiyor. Surpriz endeksi, verileri ekonomist beklentilerine göre hesaplıyor. Dolayısıyla endeks tahminlerin fazla iyimser olduğunu gösteriyor.

Perşembe günü açıklanan veriler şöyle gerçekleşti:

İşsizlik maaşı başvuruları, 18 Nisan’da sona eren haftada 295,000’e yükseldi. Bir önceki hafta 294,000 seviyesindeydi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler 287,000’e düşüş görüleceği tahmininde bulunmuştu.

Markit’in hazırladığı aylık ABD satın alma yöneticileri endeksi Nisan ayı öncü verisinde imalat sanayinin yavaşlama kaydettiğini gösterdi. Endeks 55.7 seviyesinden 54.2’ye geriledi. Ekonomistler ise veride bir değişiklik görülmeyeceği beklentisindeydi.

Birinci el konut satışları, Mart ayında yüzde 11.4 geriledi. Ekonomistlerin tahminlerinin medyanı yüzde 4.5’lik bir düşüş yönündeydi.

Veriler üzerinde bazı faktörler etkili oldu. Dolardaki hızlı yükseliş, petrol fiyatlarındaki sert düşüş, kış aylarındaki kötü hava koşulları ve Batı Sahili limanlarındaki işçi-işveren anlaşmazlıklarından doğan arz aksamaları bu faktörler arasında yer alıyor.

Gelecek Çarşamba günü ilk çeyrek dönem büyüme rakamları açıklanacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistler, tüm bu etmenlerin büyümeyi yıllık bazda yüzde 1’e yavaşlattığı tahmininde bulunuyor. 2014’ün son çeyreğinde büyüme yüzde 2.2 seviyesindeydi.