Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisselerinin çoğu sanayi firmalarının düşmesi ve yatırımcıların Çin’in gerçekleştireceği halka arzlarda var olan paylardan farklı fonlar kullanacağı spekülasyonları ile düştü. Tayvan hisseleri 15 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.9 azaldı ve Şanghay Bileşik Endeksi 7 yılın en yüksek seviyesinden geriledi. Zhuzhou CSR Times Electric Co. hisseleri Hong Kong’ta yüzde 0.6 düştü. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Tayvan’da yüzde 1.2 artış kaydetti. Malezya ringiti dolar karşısında yüzde 1 değerlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.1 yükselerek Hong Kong saati ile 14:13’te 1,054.98 puana geldi. Endeks 4. Hafta üst üste yükselirken, 9 Ocak’tan bu yana en yüksek haftalık artışı kaydetti.

PT Mandiri Manajemen Investasi yatırım müdürü Priyo Santoso, “Çin hisselerinde gördüğümüz zayıflama yaşanan ralliden sonraki minör bir düzeltme olarak ele alınmalı. Yatırımcılar hükümetin teşvik yönündeki çabaları aracılığıyla Çin hakkındaki olumlu görüşlerini sürdürüyor fakat piyasalar temelde ABD’nin faizleri yükselteceği tarihi bekliyor” şeklinde konuştu.

Gelişen ülkeler endeksi 2015’te yüzde 10 arttı ve Bloomberg tarafından derlenen verilere göre yıllık tahmini gelirlerin 12.6 katı işlem gördü. MSCI Dünya Endeksi bu yıl yüzde 4.9 arttı ve 17 kat değerleme kaydedildi.