Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras giderek daha riskli bir hal alan bir yol izliyor.

Euro Bölgesi maliye bakanları, Cuma günü Letonya’nın başkenti Riga’da bir araya gelediler, Yunanistan konusunda yönlerini belirleyecekler. Yunanistan’ın kurtarma ödemeleri ile ilgili görüşmeler 4. ayına giriyor. Tsipras’a yapılan reform çağrılarının sonuç vermemesinden sıkılmış olan kreditörler, mali desteği kısıtlayabilirler. Yardımların serbest bırakılmaması ülkeyi likidite sıkıntısına sokabilir.

Londra’daki Oxford Economics Avrupa başekonomisti James Nixon, “Bu, müzakerelerin bir sonraki aşaması. Yunanistan’da politik durumun nasıl geliştiğine bakacaklar” dedi.

Likiditenin tükenmeye yaklaşması ve aynı zamanda bir anlaşmaya yaklaşıldığına dair bir işaret olmaması, Tsipras’ın seçeneklerini azaltıyor. Tsipras’ın kemer sıkmayı sonlandırmaya yönelik seçim vaatleri, Avrupa liderlerinin ekonomik reform talepleri ile örtüşmüyor. Bu da hayati önem taşıyan fonlamanın serbest bırakılmasını engelliyor.

Yunanistan’ın 300 milyar eurodan (323 milyar dolar) fazla borcu bulunuyor. Ülke Mayıs ayı başındaki 600 milyon euroluk faiz ödemeleri başta olmak üzere borçlarını ödemeye başlamak zorunda.