Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi ülkelerinin maliye bakanları arasında dün gerçekleştirilen Yunanistan konulu görüşme sert geçti. Kreditörler Atina'nın kurtarma fonunun şartlarına uymamak için ayak diretmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.

Şimdilik gözler Yunanistan'ın 6 Mayıs'ta Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapması gereken ödemeye ve 11 Mayıs'taki Eurogroup toplantısına çevrilmiş olsa da, bu tarihlerden önce ülkenin aşması gereken bazı engeller bulunuyor.

Pazartesi gününden ay sonuna kadar Yunan hükümetinin memurlara ve emeklilere maaş ödemesi gerekiyor. Maliye Bakanı'na vekalet eden Dimitris Mardas Çarşamba günü, yerel yönetimlerin rezervlerini Merkez Bankası'na teslim etmesini gerektiren talimatı yerine getirmemeleri halinde bu ödemeler için yeterli nakit bulunmadığını söyledi.

1 Mayıs'taki resmi tatil hükümete IMF borcunun 200 milyon euroluk faiz ödemesini 5 gün erteleme şansı tanıyor.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu, önümüzdeki hafta yeniden Yunan bankalarına sağlanan Acil Durum Likidite Yardımı'nı gözden geçirecek. 22 Nisan'daki son toplantıda yardım miktarı 1.5 milyar euro artırılarak 75.5 milyar euroya çıkarılmıştı. 

Hükümetin ayrıca 6 Mayıs'ta iki son sonra vadesi dolacak 1.4 milyar euroluk altı aylık hazine tahvillerini yeniden finanse etmek için kısa vadeli tahvil ihalesi yapması gerekiyor.