Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:35'te güncellendi)

Altın ABD Merkez Bankası Fed'in yakın zamanda faiz artırmayacağına ilişkin beklentiler eşliğinde ralli yaptı. ABD hisse senetleri ise Apple'ın kar açıklaması öncesi geriledi. Avrupa hisseleri de Yunanistan anlaşmasına dair iyimserliğin artması sonucu yükseldi.

Altın New York saati ile 14:09'da yüzde 2.3 yükselerek, Ocak'tan bu yana en büyük artışı kaydetti. Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu. Küçük çaplı hisselerden oluşan Russell 2000 endeksi yüzde 1.2 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1 yükselirken, Yunan hisseleri ve tahvilleri ralli yaptı.

Yunanistan, haftasonu yapılan kamuoyu araştırmasının Yunan halkının çoğunluğunun ekonomiye yardım amacıyla fonların serbest bırakılması için hükümetin uzlaşıya varmasını istediğini göstermesi ile birlikte, kreditörler ile kilitlenen görüşmelere yeniden başladı. Yatırımcılar, faiz artırımının zamanlaması konusunda işaretler alabilmek için bu haftaki Fed toplantısını beklerken, Japonya Merkez Bankası Perşembe günü para politikasını görüşecek. ABD'de bugün açıklanacak olan hizmet sektörü göstergesinin Nisan ayı için, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, düşmesi bekleniyor. Apple Inc., bugü kar açıklayacak 10 S&P 500 şirketi arasında yer alıyor. Nasdaq Bileşk Endeksi geçen hafta rekor seviyeye yükseldi.

Los Angeles'ta Wedbush Securities Inc. hisse senedi işlemleri idari direktörü Michael James, "Traderlar, Aplle ve diğer teknoloji şirketlerinden gelecek iyi finansalların Nasdaq Endeksi'ni daha da yükseltebileceği konusunda temkinli bir şekilde iyimser," dedi ve "Eğer bu olursa, piyasanın kalan kısmı da muhtemelen yeni zirvelere çıkacak" yorumunda bulundu.

Frankfurt'ta Commerzbank AG kıdemli Döviz stratejisti Lutz Karpowitz, "Şimdi haberlere ve haftasonu çıkan sonuçlara bakarsanız, Yunanistan'ın parası bitiyor gözüküyor," dedi ve "Şimdiye dek bir son dakika çözümü bekleyen piyasa katılımcıları belki de endişe duyuyor, bu yüzden euro üzerinde bir miktar baskı var" şeklnde görüş bildirdi.

(21:35'te güncellendi)