Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkezi Londra'da bulunan Oxford Economics'in Küresel Makro Yatırımcı Hizmetleri Direktörü Gabriel Sterne, Yunan bankalarından sermaye çıkışının önüne geçilebilmesi için, sermaye kontrolü uygulanması riskinin arttığını söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Sterne, Yunanistan'ın 3 ila 18 aylık süre içerisinde Güney Kıbrıs'ta uygulanana benzer bir sermaye kontrolünü uygulamaya sokması olasılığının yüzde 70 olduğunu belirtti.

Sterne, "Sermaye kontrolünün gündeme gelmesi çıkış (Yunanistan'ın avrodan ayrılması) senaryolarını güçlendirecektir. Bu durumda iktidardaki SYRIZA halka ellerinden geleni yaptıklarını, fakat kreditörlerin kendilerine uygun bir teklifle gelmediklerini savunacaktır. Henüz asıl tartışmaların başlamadığını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan bankalarına yönelik yerel ve uluslararası sermaye kısıtlamalarının uygulanabileceğini belirten Sterne, şöyle devam etti:

"Son dört yıldır Yunan bankalarındaki mevduat sahiplerinin yüzde 40'ı mevduatlarını başka yerlere taşırken, yüzde 60'ı Yunan bankalarında tutmaya devam etti. Fakat ben sermaye kontrolünün uygulanmasının ciddi bir olasılık olduğunu düşünüyorum. Yunanistan'da en iyi senaryoya göre bankalar için sermaye kontrolü uygulanması en az iki yıl boyunca sürebilir. En kötü senaryoda ise sermaye kontrolü Yunanistan'ın avro birliğinden çıkışını hızlandıracaktır."

Gabriel Sterne, gelecek iki aylık dönemde Yunanistan'ın resmi kreditörleri ile tatmin edici bir anlaşmaya ulaşamaması halinde ülkenin mali kaynaklarının tamamen tükeneceğini vurguladı.

Sterne, sermaye kontrolünün ise mayıs ve ağustos ayları arasındaki dönemde uygulanmasının zorunlu olacağını ifade etti.

Yunanistan'ın nisan ve ağustos aylarındaki ödeme takvimine göre, ağustos ayının sonuna kadar Avrupa Merkez Bankası'na (ECB), Uluslararası Para Fonu'na (IMF) ve diğer tahvil sahiplerine toplamda yaklaşık 10 milyar avro ödeme yapılması gerekiyor.

Bir süre önce JP Morgan'ın yayınlandığı "Sermaye Akışı ve Likidite" raporunda ise ocak ayı içinde Yunan bankalarından sermaye çıkışının 15 milyar avroya ulaştığını belirtilmişti. 2014 aralık ve bu yılın ocak ayları birlikte değerlendirildiğinde, Yunan bankalarından toplam mevduat çıkışının yaklaşık 21 milyar avroyu bulduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan merkezi Londra'da bulunan Capital Economics'in Avrupa Başekonomisti Jonathan Loynes ise son günlerde Yunanistan'ın yaptığı görüşmelerden tatmin edici bir sonuç çıkmadığını hatırlatarak, gelecek 12 ay içerisinde Yunanistan'ın avro birliğinden çıkacağını tahmininde bulundu.

- Fitch sermaye kontrolü uyarısı yaptı-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de 24 Nisan'da Yunanistan ekonomisine ilişkin yayınladığı bilgi notunda "sermaye kontrolü" olasılığına dikkati çekmişti.

Fitch, "Eğer mevduat çıkışı hızlanırsa sermaye kontrolleri uygulamaya sokulabilir. Güney Kıbrıs'ta olduğu gibi, sermaye kontrolleri Avro Bölgesi'nden çıkışa neden olmaz ve geriye çevrilebilir. Fakat sermaye kontrolleri yabancı kreditörlerle olan ilişki için risk oluşturmaktadır. Sermaye kontrolleri tüketici ve yatırımcı güvenine potansiyel olarak zarar verecek negatif bir işaret oluşturabilir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

- Gabriel Sterne kimdir?

İngiltere Merkez Bankası'nda (BoE) 2010 yılına kadar bankanın sistemik risklerini araştırmaktan sorumlu Kıdemli Yönetici olarak çalışan Sterne, uzun süre bankanın finans istikrar raporlarını hazırladı.

Sterne 2005-2007 yılları arasında Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Politika Geliştirme ve Değerlendirme Birimi'nde Kıdemli Ekonomist olarak görev yaptı. Özellikle Güney Kıbrıs ve Yunanistan ekonomileri üzerine araştırmaları ile tanınan Sterne halihazırda Oxford Economics'in Küresel Makro Yatırımcı Hizmetleri Direktörü olarak görev yapıyor.

AA