Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri enerji firmalarının ralli yapması ve yatırımcıların Çin’in ekonomik büyümeyi sürdürmek adına teşvikleri sürdürmesine yönelik spekülasyonları ile 7 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Tayvan doları 15 yılın en güçlü seviyesine ulaştı.

Şanghay Bileşik Endeksi, Çin hükümetinin PetroChina Co. ve China Petroleum & Chemical Corp. firmalarını birleştirmeyi düşündüğüne yönelik söylentiler arasında yüzde 10 yükseldi ve 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Taiex Endeksi 10,000 seviyesini 2000 yılından bu yana ilk kez aştı ve Tayvan doları doalr karşısında yüzde 1.5 yükseldi. Güney Kore vonu dolar karşısında yüzde 0.6 arttı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra saati ile 08:23’te yüzde 0.4 yükseldi. Hong Kong’ta işlem gören Çin hisseleri yüzde 2 artış gösterdi.

Jakarta’daki PT Sinarmas Asset Management portföy müdürü Jeffrosenberg Tan, “Kazançlar Çin’in daha fazla büyüme için finansal teşvikler sağlayacağına ilişkin beklentilerin doğrultusunda gerçekleşti. Asya’daki gelişen piyasalarda yer alan pek çok bölgesel fon, Çin’deki varlıklarını beklentiler doğrultusunda arttırdı” dedi.

Gelişen ülkeler endeksi 2015’te yüzde 11 arttı ve Bloomberg tarafından derlenen verilere göre yıllık tahmini gelirlerin 12.8 katı işlem gördü. MSCI Dünya Endeksi bu yıl yüzde 5.3 arttı ve 17.1 kat değerleme kaydedildi.