Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(15:30’da güncellendi)

Dolar endeksi Temmuz’dan bu yana en uzun süreli kayıp ile düşüşünü 5. güne taşıdı. Yatırımcıların hayal kırıklığı yaratan ABD ekonomik verileri üzerine Fed'in faiz artırımını erteleyeceği beklentisi ile hareket etmesinin etkisi mevcut. Olası faiz artışı Fed'in 2006 yılından bu yana ilk faiz artışı olacak. Federal fonlama oranı 2008 yılından bu yana rekor düşük seviyede bulunuyor.

Dolar'ın majör para birimleri karşısındaki hareketlerini takip eden endeks, 8 haftanın en düşüğüne geriledi. ABD'nin büyüme verisi Çarşamba günü açıklanacak. Verilerin ülke ekonomisinin 1 yılın en düşük hızında büyüdüğüne işaret etmesi bekleniyor.

Nisan ayı Hizmet Sektörü Aktivite endeksi, Aralık ayından bu yana ilk kez gerilerken istikrarsız ekonomik büyümenin de ilk çeyreğin ardından devam ettiğine işaret etti.

Tokyo'daki Mizuho Bank baş piyasa ekonomisti Daisuke Karakama konu ile ilgili, “Dolar Endeksi tarihi yüksek seviyesinin yakınlarında seyrederken, daha yüksek fonlama oranlarına bağlı güçlü dolara ilişkin güven azalıyor, dolar düzeltmeye hazırlanıyor" yorumunda bulundu.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Pazartesi günü 3 Mart'tan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından, New York saati ile 07:24'te 1,174.42 seviyesine geldi. Endeks 13 Mart'ta 1,222.12'den kapanarak, 2004 yılına kadar uzanan Bloomberg verilerine göre en yüksek seviyeye çıktı.

Dolar yen karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 118.90 yen seviyesine geldi. Euro karşısında ise yüzde 0.4 gerileyerek 1.0938 dolar seviyesine geldi.

ABD'de, imalat sanayinden işsizlik başurularına, ekonomik veriler tahminlerin altında kaldı. Çarşamba günü açıklancak verinin, Bloomberg'in anketine katılan 79 analistin tahminlerinin medyanına göre, ABD ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 1 büyüdüğünü göstermesi bekleniyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Çarşamba günü, iki günlük toplantısını sonlandırmasının ardından açıklamalarda bulunacak.

(15:30’da güncellendi)